Jabra har efter många år i branchen slutat utveckla konsumenthörlurar. Det är såklart väldigt tråkigt för oss som gillar ljudprylar och teknik, i synnerhet då Jabra är en av de mest rutinerade tillverkarna av trådlösa hörlurar. Sedan 2016 har jag testat merparten av deras hörlurar och har därför satt ihop en lista där jag har rankat deras tio bästa hörlurar någonsin.
När man gör en lista som denna kan man såklart ranka lurarna efter hur bra de är om man rakt av jämför dem med varandra, men eftersom tekniken hela tiden blir bättre och hörlurarna alltid förbättras blir ett sådant test tämligen ointressant. Istället har jag rankat hörlurarna efter hur bra de var för sin tid. Det här är därför en helt subjektiv och personlig lista.
Jag har också valt att bara inkludera en modell från en serie, t.ex. bara Elite 7 Pro och inte också Elite 7 Active trots att båda lurarna hade platsat på den här listan. Jag har också bara valt att inkludera en generation av samma snäckor, t.ex. Jabra Elite 10 Gen 2 och inte också den första generationen av hörlurarna. För transparens bör jag meddela att det finns två konsumenthörlurar från Jabra som jag inte har haft möjlighet att testa. Dessa är Elite 85t och Elite 5. Jag har heller inte testat Jabras Evolve-lurar som är riktade mot kontorsarbetare.
Så, här är Techsajtens lista över Jabras tio bästa hörlurar någonsin:
10. Sport Pulse Special Edition
Jabra Pulse Special Edition var ett par trådlösa träningslurar med sladd (sladden ”höll ihop” lurarna) som hade en inbyggd pulsmätare och VO2 Max-mätare för att mäta syreupptagningsförmågan. Det gjorde att hörlurarna var menat att ersätta dåtidens aktivitetsarmband. Lurarna hade också en slags inbyggd personlig tränare som kunde tipsa om vilken puls man borde ligga på under konditionspass. Tyvärr drogs de med en ganska dålig batteritid och eftersom jag också hade de betydligt mer påkostade Elite Sport under den här tiden förpassades lurarna snabbt till byrålådan. Helt ok lurar som fick se sig förbisprungna av flera konkurrenter.
9. Elite 3
Jabras billigaste budgetlurar Elite 3 hade inte många extrafinesser, men erbjöd det viktigaste i form av en helt ok ljudkvalitet, bra batteritid, god komfort och ett smidigt format. Om man bara ville ha ett par billiga True Wireless-lurar som satt bra i öronen kunde Elite 3 vara ett hyggligt köp, även om det fanns många fullgoda alternativ i den här prisklassen. Tyvärr hade de varken ANC eller någon EQ så jag föredrar den budgetvänliga storebrorsan Elite 4 Active istället.
8. Elite 4 Active
Elite 4 Active bjöd på det mesta ett par träningslurar behöver utan att för den delen kosta skjortan. De var egentligen Elite 3 på steroider. De hade bra ljudkvalitet, aktiv brusreducering (ANC), bra komfort, möjlighet att anpassa ljudet med equalizern i appen samt 7 timmars batteritid. Jag har rekommenderat Elite 4 Active till flera kompisar som har sökt efter nya hörlurar och samtliga har blivit väldigt nöjda. Det som gör att de inte hamnar högre upp på den här listan är att de saknade trådlös laddning, att brusreduceringen var lite för klen och att de saknade lite rymd i ljudbilden. Bra lurar dock som var väl värda sitt pris.
7. Elite Active 75t
Uppföljaren till de fantastiska Elite Active 65t var mindre och lättare, lät bättre och bjöd på 50% längre batteritid än sin föregångare. Jag borde ha älskat dem villkorslöst med tanke på hur bra jag ansåg att föregångaren var, men de gav inte samma wow-faktor för min del när de kom. En anledning till det kan ha varit att lurarna saknade ANC vid release, något de fick genom en uppdatering efter 8 månader. De var egentligen bättre än Elite Active 65t på allt och jag använde dem flera timmar varje dag, men de var ändå inte så överlägsna gentemot sina konkurrenter som föregångaren var på sin tid.
6. Elite Sport
Gamlingen i det här sammanhanget lanserades redan 2016 och bjöd på en inbyggd pulsmätare, bra ljudkvalitet, bra byggkvalitet och en för den tiden en hygglig batteritid på 4,5 timmar. De hade också en väldigt säker passform så att man utan problem kunde headbanga utan att de föll ut, om man nu gillar den typen av aktiviteter. De var dåtidens kanske bästa träningslurar. När Elite Sport kom fanns det heller inte en djungel av True Wireless-lurar som det gör idag, så jag använde dem väldigt mycket. När jag testar dem nu för tiden inser man hur mycket som har hänt de senaste åtta åren i det här segmentet, men Elite Sport är ett par lurar jag ser tillbaka på med värme.
5. Elite 85h
Elite 85h var ett par kåplurar som jag använde extremt mycket. Kuddarna var väldigt mjuka och sköna, ljudet var helt ok och batteritiden var fantastisk. De hade dock några större nackdelar. För det första var de i det tyngsta laget, så jag orkade inte ha på mig dem i mer än några timmar åt gången. För det andra hade de ingen på- och av-knapp utan de gick på när man vinklade ut dem från ett ihopfällt läge och stängdes av när man vinklade in dem igen. Den största nackdelen var dock att de inte hade någon IP-klassificering. Det innebar att kudddarna och bygelvadderingen började ta stryk efter att jag hade haft på mig dem när jag klippte gräset och haft med dem till gymmet. Fysisk aktivitet, i kombination med att de var ganska varma, gjorde såklart att man började svettas, vilket i sin tur medförde att materialet började flagna och de såg snabbt gamla ut. Elite 85h var inte gjorda för träning, så det var helt mitt fel att det blev som det blev, men nog hade det varit trevligt om man kunde ha använt dem även utanför myssoffan. Jag tyckte som sagt väldigt mycket om dem, så det är synd att vi inte fick någon renodlad uppföljare.
4. Elite 10 Gen 2
Elite 10 Gen 2 är Jabras bästa och dyraste flaggskeppslurar någonsin. De låter bäst alla hörlurar på den här listan, har mest effektiv ANC och är väldigt komfortabla. Designen är semiöppen och de sitter inte lika bergfast som en del andra av Jabras lurar, något jag hade önskat här. Därför passar de bättre i favoritfåtöljen än på gymmet. Det som ändå gör att de är en av mina favoritlurar var den aktiva brusreduceringen som är fullständigt fantastisk. Jag bär ofta med mig Elite 10 Gen 2 som komplement till mina Technics AZ80 där jag väljer Elite 10 Gen 2 när jag befinner mig i bullriga omgivningar och AZ80 när det är tystare omkring mig. Elite 10 Gen 2 är kompletta hörlurar som låter väldigt bra, har en fantastisk ANC och fler funktioner än man kan tänkas vilja ha. De kostar också därefter.
3. Elite Active 65t
Jag hade länge Elite Active 65t som etta på den här listan. Jag minns att jag tyckte att Elite Active 65t var de ultimata hörlurarna och de är förmodligen en av mina mest använda hörlurar genom tiderna, men när jag testade dem nu mindes jag att de hade ett par brister som gör att de halkade ner ett par snäpp på den här listan. Komforten var bra och fyllde inte ut öronen så som Elite Sport gjorde, de hade riktigt bra ljudkvalitet, fem timmars batteritid (vilket var en halvtimmes mer än Elite Sport) och var otroligt välbyggda. De var också väldigt snygga, tyckte jag då, med sin blåa gummiklädsel kombinerat med den kopparbruna knappen. De hade dock inga magneter som höll lurarna på plats i laddningsetuiet och jag minns att de då och då trillade ut ur etuiet i fickan, men det var också den enda riktigt stora flaskhalsen. Elite Active 65t är Jabras tredje bästa hörlurar någonsin.
2. Elite 8 Active Gen 2
Jag har under det senaste decenniet testat mängder av olika träningslurar. Det som många träningslurar dras med är att krutet har lagts på annat än ljudkvalitet. Ofta får man ett par tåliga lurar med bra passform, men som låter som om de hade kostat hälften så mycket som de gör. Så är lyckligtvis inte fallet med Elite 8 Active Gen 2. De låter bra och har i den andra generationen en riktigt effektiv brusreducering. De tål både stötar, svett och damm och har mängder av funktioner, somliga mer användbara än andra. Det som gör att jag anser dem vara världens bästa träningslurar är kombinationen av allt. De saknar ingenting och är tillräckligt bra på det mesta. Därför kniper de silvret på denna listan.
1. Elite 7 Pro
Sommaren 2021 lanserade Jabra tre lurar i form av Elite 3, Elite 7 Active och Elite 7 Pro. Elite 3 var, som vi redan har nämnt, nischade till dem som inte har lust att tömma plånkan för ett par hörlurar. Elite 7 Active och Elite 7 Pro kostade dock 2000, respektive 2200 kr vid release. Elite 7 Pro var den dyraste modellen och erbjöd en riktigt bra ljudkvalitet, 8 timmars batteritid och väldigt bra samtalsljud via en ”bone conduction-sensor” som fångade upp vibrationer från skallbenet. Man kunde nu för första gången i en Jabra-lur också använda snäckorna en och en åt gången även för samtal. Dessutom var de små och lätta och passade mina öron perfekt. Elite 7 Pro är ett par riktigt bra hörlurar som håller än idag. Därför kniper Elite 7 Pro guldet.
Bilder: Jabra