Jabra är en av de mest rutinerade hörlursaktörerna i världen när det kommer till True Wireless. Jabra har alltid erbjudit komfortabla allround-snäckor och de senaste åren har de närmat sig de absolut bästa, både när det kommer till ljudkvalitet och aktiv brusreducering. Därför togs nyheten att Jabra under 2024 kommer sluta producera produkter till konsument emot med viss vemod. Anledningen ska vara en bristande lönsamhet och en mördande konkurrens. Men innan vi säger tack och adjö har det danska ljudföretaget valt att släppa sina två topplurar Elite 10 och Elite 8 Active i nya uppdaterade versioner och vi kommer recensera båda modellerna. Hur bra är egentligen flaggskeppet Elite 10 Gen 2?
Produkten
Jabra har med Elite 10 Gen 2 behållit allt som var bra med Elite 10 och gjort tre riktigt omfattande förbättringar. Dessa förbättringar är ett nytt fodral där man kan streama spatialt ljud från olika typer av ljudkällor, förbättrat spatialt ljud och en förbättrad aktiv brusreducering (ANC) och ambient-läge. Lurarna är annars, bortsett från några nya färger, identiska jämfört med Elite 10 Gen 1 så om ni vill veta hur bra de är kan ni läsa vår recension här.
Ljudkvalitet
Elite 10 Gen 2 har kvar samma element på 10 mm, men ändå har ljudet fått sig ett märkbart lyft. I föregångarna valde jag notoriskt att ha läget för spatialt ljud, alltså “rumsligt ljud”, avstängt. Det tillförde ingenting till musiken, ansåg jag. Här har Jabra dock förbättrat det spatiala ljudet ordentligt vilket innebär att ljudbilden blir bredare och separationen tydlig utan att den tar över och känns för splittrad. Det har gjort att jag nu föredrar spatialt ljud framför stereoljud här. Vi saknar fortfarande stöd för högupplöst ljud, men när det låter såhär bra känns det som en petitess. Elite 10 Gen 2 låter fantastiskt bra.
Aktiv brusreducering (ANC)
Elite 10 Gen 1 bjöd på riktigt bra ANC och i Gen 2 ska brushanteringen inte bara vara något bättre utan dubbelt (!) så bra. Det är svårt att märka exakt hur mycket bättre brucreduceringen är jämfört med föregångaren, men de sorterar ut ännu mer omgivande buller och brus. Elite 10 Gen 2 har seglat upp som mina all-time favoriter när det kommer till ANC och då räknar jag med både Sony och Bose. Det här är extra imponerande med tanke på den halvöppna designen som Elite 10 Gen 2 har.
Lurarna har också ett väldigt bra ambient-läge som kallas för Natural HearThrough som effektivt sorterar bort vindbrus.
Smart fodral
Den kanske största nyheten med Elite 10 Gen 2 är det smarta fodralet. Jabra säger att det är världens första smarta LE Audio-fodral. Fodralet är bestyckat med ett avancerat kretskort som möjliggör att man med hjälp av en medföljande kabel kan streama spatialt ljud från alla olika ljudkällor som har en aux-ingång eller en usb-c. Exempel på sådana ljudkällor är underhållningssystemet på flyget, löpband och TV. Med tanke på hur bra det spatiala ljudet låter den här gången känns inte det här som en gimmick utan som en välkommen funktion, även om jag säkerligen inte kommer orka plugga in fodralet i förstärkaren varje gång jag ska lyssna på musik.
Sammanfattning
Jabra har uppdaterat sina redan fantastiska flaggskeppslurar Elite 10 och bjuder här på marknadens bästa aktiva brusreducering, lysande spatialt ljud och ett smart fodral. Jabras sorti från hörlursbranschen (till konsument) kommer lämna ett stort hål efter sig, men man har i alla fall lovat att man kommer erbjuda kundservice och support för lurarna i flera år framöver. All kunskap Jabra har tillskansat sig genom åren har kokats ner till Elite 10 Gen 2 och det sägs ju att man ska sluta när man är på topp, men nog hade vi velat att Jabra skulle fortsätta släppa lurar även framgent.
Betyg
+ Komforten
+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Marknadens bästa ANC
+ Programmerbara knappar
+ Små och lätta
+ Trådlös laddning
+ Bra samtalsljud
+ Smart fodral
– Stödjer fortfarande inte högupplöst ljud
– Batteritiden har inte förbättrats
6 svar till “Test – Jabra Elite 10 Gen 2”
Jag fattar inte hur ni kan lovorda skiten som Jabra tillverkar. Jag har haft Elite 65t, 75t, 85t, 7 Active, 7 pro, 8 Active men inte någon duger till headset utomhus. De plockar upp allt ljud de kan och är helt värdelösa vid cykling. 65t och 75t hade i alla fall isolerad konstruktion så fartvinden inte kom in vid cykling. Senare modeller har jack bakom gummit så luft läcker in. Alka frågar vad jag pratar i för skit oavsett modell.
Vi håller inte med. Jabra har enligt oss allt som oftast tillverkat driftsäkra och mångsidiga lurar. Vi har genom åren testat och recenserat ca. 15 olika lurar från Jabra och de har med få undantag varit riktigt bra, sällan bäst på något, men alltid bekväma, mångsidiga och prisvärda.
Till herr Lindahl:
Måste ändå skriva hur enträgen jag finner er vara.
Att under sex tillfällen köpa hörlurar från samma märke, fast nu uppenbarligen aldrig varit nöjd med någon av dem?
”Skit” är ett av uttrycken ni använder.
Hmm?
Jag själv har precis ersatt mina slutkörda 75T, vilka var fenomenalt bra.
Väntar nu på Elite 8 active (första generationen).
Har inga farhågor om att de kommer vara minst lika bra.
Jag hade önskat att alla dämpar sig i sina kommentarer och avstår ifrån kraftuttryck hela tiden. Kommentarer och åsikter tas då allmänt på större allvar tror jag.
Ha en fortsatt fin sommar!
Elite 8 Active är grymma lurar så du kommer bli minst lika nöjd med dessa. Vi har fått hem Elite 8 Active Gen 2, så i slutet av nästa vecka kommer en recension även på dessa.
Ha en fin dag!
Hej, har ett par 65T sedan ett antal år och är rätt nöjd med de. Enda stora kritiken är att de plockar upp omgivningsljud till en grad att folk vill avsluta samtalet (t.ex. förbipasserande bilar, när man ta ut något ur en låda och det skramlar lite osv.)
Nu har batterierna blvit så pass trötta att de inte håller mer än ca. 20-30 minuter och jag funderar på att ersätta med ett par Elite 10Gen2. Dock undrar jag: Hur är det med samtalsljudet och speciellt med sådant som kan störa motparten (som jag ju upplevde som problem med mina 65T)? Någon som vet?
Tack!
Lurarna är bra på att sortera bort omgivande buller tycker jag, betydligt bättre än hos Jabras äldre lurar som 65T.
En stor skillnad mellan lurarna, förutom att Elite 10 Gen 2 låter betydligt bättre, har en effektiv ANC och en massa andra bra funktioner som 65T inte har, är att de har en semiöppen design medan 65T sitter som gjutna i öronen. Om du t.ex. gillar att springa med lurarna bör du kolla in Elite 8 Active Gen 2 istället. De sitter betydligt mer fast i öronen.