- Fem snabba med framtidsmannen Nicklas Hermansson
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom och vilken var din första mobiltelefon?
Jag växte upp i ett lärarhem i Timrå som på den tiden var en av Sveriges fattigaste kommuner. Så jag hade inte någon teknik i mitt liv förrän mina föräldrar gav mig en cd-växlare på högstadiet. Den var som ett rymdskepp. Jag kunde mata den med 50 skivor och trycka på ”random” så var den som en sån där jukebox som jag bara hade sett på tv. Om det var den eller The Cure som fick mig att bli kär i musik är oklart. Jag gissar på båda. Och min första mobiltelefon? Det var såklart en Nokia 3310.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår (positivt respektive negativt) och på vilket sätt skulle framtidens teknik kunna påverka ditt nuvarande jobb?
Den är fascinerande ur många perspektiv eftersom vi är precis i början av den. Somliga tror att jorden kommer att gå under, medan andra tror att AI kommer att rädda den. Och somliga tycker att AI-revolutionen är det största som har hänt sedan elektriciteten uppfanns, medan andra tror att det är en fluga som på sin höjd automatiserar telefonväxlar. Jag är en journalist, så min roll är att försöka belysa alla perspektiv och vara objektiv. Och det är ett svettigt jobb, eftersom det kryllar av guldgrävare där ute som försöker att blåsa upp aktievärden genom att bygga luftslott för snabbt, samtidigt som teknikens gudfäder faktiskt varnar för att vi inte vet vad vi har framför oss. När det gäller AI-revolutionens påverkan på mitt jobb tror jag att vi går mot en värld där majoriteten av allt innehåll kommer att vara AI-genererat. Det kommer att fylla sina syften, hur hemskt den än låter. Men framför allt tror jag att vikten och behoven av mänskliga och oberoende röster kommer vara bland det värdefullaste vi har i en ny verklighet där vi gör allt för att försöka hänga med och förstå.
3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Att kunna lyssna på poddar och musik var jag än är genom att prata med mina hörlurar är svårt att slå. Även om jag är barnsligt förtjust i mina Meta Quest 3 just nu.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv? (Tekniska framsteg, rymdresor, underhållning, flygande bilar, robotar, AI o.s.v.)
Den här frågan kan jag prata om i 100 år, men här är vad jag tänker på just nu: om 100 år lever vi i genomsnitt 100 år och kan följa vår förväntade livslängd i realtid. Människor får inte längre köra bil och det finns fler humanoider än människor – och somliga är ihop med dem. Vi jobbar ett par dagar i veckan, föder färre barn och monogami är sällsynt. Människor i de mest utvecklade länderna bär hjärnchipp, vilket bland annat gör att de styr elektronik med tanken och därmed kan kommunicera oavbrutet med vem som helst utan att använda händerna. Det är även så vi reser. I tanken. Förutom 0,1-procentaren som kör två veckor semester på Mars.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
Eftersom jag älskar att stirra dystopin i vitögat är jag väldigt sugen på att köpa Casios nya robotkanin/hamster till mig själv i julklapp. Den ska ersätta levande husdjur och påstås utveckla ”känslor” över tid, ju mer du umgås med den. Det är så tragiskt att jag blir alldeles pirrig i kroppen.
Nicklas Hermansson
Nicklas Hermansson är en journalist som har blivit en av de främsta framtidsspanarna i Sverige. Han har blivit utsedd till Årets talare inom tech och AI.
Han driver nyhetsbrevet NomoFomo Insight där han varje vecka bjuder på nyheter kring AI, framtidens teknik och spaningar.
Nicklas är AI-kolumnist på Aftonbladet, har synts i många olika TV-program och varit ett stående inslag i poddar såsom The Daily Messiah där han hade epitetet ”Framtidsmannen”. Dessutom föreläser han på temat framtiden.
Här kan du lyssna på hans podd:
- Fem snabba med Calle Johansson-Sundelius
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom och vilken var din första mobiltelefon?
Det måste bli NES, utan Nintendos spelmaskin hade jag nog inte halkat in på den över två decennier långa spelkarriär jag har idag. Vi hade inledningsvis inte råd att köpa konsolen (eller en VHS-spelare) så istället hyrde vi via den lokala videobutiken. Så jag ställdes ofta inför det svåra valet att tillbringa helgen med He-Man på VHS eller Super Mario på NES.
Första mobiltelefonen var en Siemens S3 som jag fick på min 15-årsdag. Treradig monokrom display!
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår (positivt respektive negativt) och på vilket sätt skulle framtidens teknik kunna påverka spelbranschen och ditt nuvarande jobb?
Jag är både exalterad och lite skeptisk. Det känns som en teknik som inte riktigt bestämt sig för vilka faktiska problem den ska lösa. Redan idag ser jag dock fördelar i att snabbt kunna sammanfatta information, hjälpa till vid copy-skrivande eller brainstorma fram nya idéer. Det kommer bli ett verktyg vi har nytta av i vardagen, förr eller senare.
3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Jobbmässigt har ju såklart datorer och konsoler varit en naturlig del av arbetet men också videoproduktion i olika former. På 10 Chambers har jag byggt en komplett streaminglösning där vi kan bildmixa mellan fem olika klienter, ha studiomässigt ljud och så vidare.
Personligen är det Spotify som jag inte skulle kunna leva utan. Det går inte en dag utan att jag lyssnar på musik och det känns fortfarande lite som svart magi att man har tillgång till precis allt.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv? (Tekniska framsteg, rymdresor, underhållning, flygande bilar, robotar, AI o.s.v.)
Det vore ju ball om vi använt AI till att bota cancer och andra dödliga sjukdomar, etablerat rymdturism och samtidigt lyckats vända den globala uppvärmningen så att barnbarnsbarnen faktiskt har en planet att leva på. Att vi använder alla tekniska framgångar till att faktiskt göra människors liv bättre – det vore något!
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
Jag är ganska säker på att det blir ett objektiv till kameran, med största sannolikhet 50mm brännvid och under 2 i bländare. Jag har nyligen börjat fotografera igen och arsenalen utökas sakta men säkert.
Calle Johansson-Sundelius
Calle arbetar som community-chef på den Stockholmsbaserade spelstudion 10 Chambers.
Innan dess var han mellan 2016 – 2021 chefredaktör på Sveriges största spelsajt FZ.se.
Man kan också höra hans stämma i podden Virtuellt Veckan där han pratar om spel, filmer och serier tillsammans med Victor Leijonhufvud.
Virtuellt Veckan kan ni lyssna på här.
- Fem snabba med Petter Hegevall
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom och vilken var din första mobiltelefon?
Favoritprylen var tveklöst min Game Boy, dyrkade den maskinen och det är idag, efter att ha sålt hela min spelsamling, den enda konsol jag behållit. Har dessutom fått den renoverad. Jag var också väldigt fäst vid min gamla Pioneer-stereo som jag ägde under uppväxten, lyssnade på osannolika mängder musik under hela uppväxten. Min första mobiltelefon var den där Nokia-bananen från The Matrix som jag tyvärr inte har kvar.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår (positivt respektive negativt) och på vilket sätt skulle framtidens teknik kunna påverka spelbranschen och ditt nuvarande jobb?I jobbet som grafiker tar jag hjälp av framförallt Adobes AI-system varje dag, något som snabbat upp min process ordentligt. I övrigt tror jag att mycket av rädslorna för AI just nu kommer att lägga sig inom ett år eller två, och vi kommer att inse att ingen vill läsa AI-texter eller kika på filmer gjorda av AI. Inom spelindustrin där framtagning av assets och assetsbiliotek är den enskilt dyraste delen av spelutveckling känns det redan som att AI besparat både små och stora studios massor av pengar som de istället kan lägga på annat. Jag har haft kontakt med namnstarka spelstudios som menar på att de brukade lägga två år på att bara tillverka assets till sina spel medan de idag kan låta AI rita upp 200 olika barktexturer, 200 olika betong/sten-texturer, 200 olika grästexturer och sen bara luta sig tillbaka medan det utförs, mer eller mindre.
3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Den enskilt viktigaste techprylen i mitt liv idag är min Mac Pro. Jag är i grunden PC-gamer och spelar dagligen spel på min PC men jag kan verkligen inte arbeta effektivt som grafiker i Windows-miljö (det går bara inte, för mig) vilket gör att min Mac Pro är snorviktig. Har så varit i 25 års tid. Jag är sen också slaviskt musikintresserad, har spelat trummor sedan barnsben och lyssnar på väldigt mycket musik vilket gör att min nuvarande vinylrigg betyder mycket.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Oj, ingen aning. Jag vågar nog inte ens spekulera i det då mitt siande ofta brukar sluta i katastrof. Haha…
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
Mitt nästa inköp blir en 110” TV från Hisense. Jag kör en 98” från TCL i mitt vardagsrum idag och det finns verkligen ingenting härligare än riktigt, ordentligt stor bild. Det kan verkligen aldrig bli för stort. För mig.
Petter Hegevall
Petter Hegevall är chefredaktör på Gamereactor som är Nordens största spelnätverk, vilka finns i fler än tio europeiska änder.
Petter har varit en betydande del av speljournalistiken i Sverige i över 20 år och har under åren blivit utsett till Årets bästa spelskribent två gånger.
- Fem snabba med världens bästa armbryterska
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom och vilken var din första mobiltelefon?
Jag är för gammal för att ha haft avancerade tech-produkter som barn, men jag gillade att se på videofilmer. Min första mobiltelefon var en röd Ericsson med fliplucka, vet inte vad det var för modell.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår och på vilket sätt skulle framtidens teknik kunna påverka ditt yrke som propsmakare?
Vi använder oss av AI-teknik i jobbet mest för att ta fram snabba konceptskisser och designer. Kan tänka mig att vi kommer kunna använda oss av den mer i framtiden också, men till exakt vad har svårt att säga, hade vart skönt om de kunde användas vid formgjutning. Det negativa just just nu är kanske att det ibland går lite väl fort att ta fram koncept med AI så det inte alltid är helt genomtänkt.
3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Mobiltelefon. Lätt att hålla kontakt och interagera med vänner och familj utan att behöva ringa just. Vi använder 3D printrar i jobbet som också underlättar väldigt mycket.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Med den utvecklingen vi har haft de senaste 20 åren så känns det som att det inte finns några gränser, både läskigt och lite häftigt.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
En mobil, för att det är typ den enda tech pryl jag har koll på, annars är det min man som sköter sådana inköp.
Fia Reisek
Fia Reisek är världens bästa armbryterska med tio VM-guld och ett 30-tal SM-guld i samma sport.
Hon har också vunnit SM i strongwoman i både -63 kg och i -82 kg, samt tagit ett EM-silver i strongwoman.
Hon jobbar också med att tillverka rekvisita till filmer och serier. Hon har bland annat gjort många av dräkterna till Masked Singer Sverige, gjort rekvisita till flera julkalendrar i SVT samt rekvisita till filmer som Johan Falk och Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann.
Fia kan ni följa på Instagram här: fiareisek
- Fem snabba med Nintendo-legenden Owe Bergsten
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom?
Sony Walkman.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår och på vilket sätt skulle framtidens teknik kunna påverka spelbranschen?
Klart att AI både är positivt och negativt. Positivt att AI kan hjälpa till med tråkiga enformiga jobb, men samtidigt kan den tekniken hämma kreativiteten.
3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Telefoner, surfplattor och ljudprylar. Fina hörlurar, nya exklusiva Walkman och high end Hi-Fi.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Ingen aning.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
Alltid ha de senaste modellerna av telefon, surfplatta, klocka och Hi-Fi.
Owe Bergsten
Owe Bergsten är mannen som i början av 1980-talet tog Nintendo till Sverige.
Allt började med att han fick rätten att sälja spelenheten Game & Watch i Sverige och sedan dess har Owe, som VD för Bergsala AB, sett till att vi i Sverige och i övriga Norden (samt Baltikum) har kunnat njuta av Super Mario, The Legend of Zelda, Mario Kart, Metroid, Pokémon och alla andra legendariska spelserier som Nintendo ligger bakom.
- Fem snabba med Ellen B. Åkesson
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom och vilken var din första mobiltelefon?
Jag gillade min brors Playstation och brukade spela EyeToy på det. Min första mobil var en rosa ihopfällbar telefon: Sony Ericsson Z310i Lush Pink.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår (positivt respektive negativt) och på vilket sätt skulle framtidens teknik (AI, robotar och liknande) kunna påverka ditt jobb som streamer/influencer?
Jag studerade kognitionsvetenskap så AI är något jag spenderat många timmar med. Jag tycker att det är ett fantastiskt verktyg som, om det implementeras rätt, kan ge stor hjälp inom sjukvården, musikbranschen osv. I en drömvärld där alla människor hjälps åt kan vi med hjälp av AI kanske uppnå ett samhälle där folk inte behöver arbeta som de gör nu utan kan spendera mer tid med sådant de tycker om. Jag är optimistisk till detta. Om AI kan ta mitt jobb som kreatör? Det finns ju flera AI-influencers men det är en annan nisch skulle jag säga. Jag tror inte jag kommer bli utkonkurrerad av en bot men i så fall får jag väl anpassa mig.
3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Min datorsetup. Jag jobbar som streamer på Twitch och min multi-dator-setup med flera VR påminner mig om vilken tur jag har haft som kan ha en så cool setup till vardags – från att ha suttit och streamat under trappen (som Harry Potter) på familjedatorn. Att kunna spela vilket spel jag vill är fantastiskt.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv? (Tekniska framsteg, rymdresor, underhållning, flygande bilar, robotar, AI o.s.v.)
Det är så svårt att säga men jag hoppas att det inte har varit några världskrig eller så. Man kan ju göra flygande bilar och så nu men det är inte optimalt. Något som hade varit coolt dock är om man kunde köra Quidditch på riktigt, typ rugby i luften.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
Jag är sugen på ett nytt VR (Meta Quest 3) eftersom mina andra VR har börjat gå lite ur tiden. Vill till exempel kunna spela Assassin’s Creed Nexus VR. Funderar också på en ny kamera för att göra bättre content till Instagram.
Ellen B. Åkesson
Ellen är en framgångsrik streamer på Twitch där hon har 110 000 följare. Hon är också en populär influencer med 439 000 följare på Instagram.
Dessutom är hon en av Sveriges starkaste kvinnor och har skördat stora framgångar i diverse kraftsporter såsom styrkelyft, strongwoman, armbrytning, calisthenics och bodyfitness. Hon är med andra ord mer mångsidig än en schweizisk armékniv.
Ni kan följa henne här:
Twitch: EllenViking
Instagram: ellen.viking
- Fem snabba med Jimmy Svärdhagen
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom och vilken var din första mobiltelefon?
Skulle vilja säga vår första dator hemma. En Spectravideo 328, men det får nog ändå bli min kassettbandspelare som användes dagligen. Min första mobiltelefon var en Nokia 2110 med knallgult skal. Döfrän!
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår och på vilket sätt skulle framtidens teknik kunna påverka ditt nuvarande yrke som illusionist och underhållare?
Oj, vilken svår fråga. Jag tycker det är både spännande och skrämmande på samma gång. Det positiva är ju bland annat hastigheten hos AI, att tex kunna låta AI titta på en 60 minuters föreläsning på engelska på Youtube och sen sammanfatta den i kortfattat format på svenska. Tar typ 25 sekunder…
Negativt är ju att de som kan allra mest och är ledande i utvecklinghen är de som är mest oroliga för vilka ödesdigra konsekvenser det kan få för hela mänskligheten.
När det gäller mitt yrke så tänker jag: Teknik och hastighet i all ära, men jag tror människor vill ha mänsklig humor och magi med äkta inlevelse, fingerfärdighet och mycket hjärta.3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Svårt att säga nåt annat än Smartphone här. Svårt att sammanfatta all nytta med den…
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Det är ju så lätta frågor… Kanske att alla har linser med typ ”heads up display” istället för mobiltelefon. Linserna är trådlöst uppkopplade till din personliga enhet/dator som du t.ex har på ett armband eller liknande. Sen var det detta med flygande bilar. Jag vet inte… Att många arbeten kommer tas över av robotar är ju ett faktum och den utvecklingen lär ju accelerera. Tyvärr finns det ju alltid en risk att klyftorna i världen bara ökar och ökar. Människan verkar ju heller inte lära sig av historien så tyvärr så tror jag, att hur smart människan än är så är hen sin egen värsta fiende. Jag hoppas att kärleken vinner över tekniken.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
Det får bli ett ganska tråkigt svar… Men en ny iphone eller möjlightvis en ny arbetsdator i form av en macbook pro. Men jag brukar hålla ut länge innan jag byter. Jag gillar inte att man hela tiden måste ha det allra senaste. Så på frågan varför så kommer det bli pga att telefonen eller datorn inte hänger med längre.
Jimmy Svärdhagen
Jimmy Svärdhagen är en av Sveriges mest etablerade, rutinerade och uppskattade trollkarlar. Han har varit trollkarl i 30 år och har under karriären vunnit flera SM-guld i trolleri.
Jimmy gör omkring 100 shower varje år och är en av få heltidstrollkarlar i Sverige. Han har också synts i både TV4 (Talang), i SVT och i TV3.
Utöver att vara en trollkarl på heltid driver han också Kortleksbolaget.
Ni kan boka Jimmy på hans hemsida Svärdhagen.se.
- Fem snabba med Daniel Sjöholm
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom och vilken var din första mobiltelefon?
Favoriten i barndomen var nog tveklöst min Commodore 64. Mina år med gamla C64:an lade grunden för mitt spel- och teknikintresse. Tack mamma!
Första mobilen var en Motorola Flare. En tjock sak med utdragbar antenn och utbytbart batteri. Köpte ett extra batteri efter en vecka, det behövdes. Tack pappa!2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår (positivt respektive negativt) och på vilket sätt skulle framtidens teknik (AI, robotar och liknande) kunna påverka ditt nuvarande yrke?
En jättefråga såklart. Men det är tydligt att AI kommer att påverka mänskligheten på sätt vi inte riktigt har förstått ännu och därmed inte hittat ”lösningar” på. Den närmsta framtiden blir intressant hur vi tar oss an revolutionen ur ett moraliskt, socialt, mänskligt och juridiskt perspektiv. Just juridiken är ju intressant, det är ofta där det händer mest när nya tekniker exploderar. ”Tekniken vinner alltid över juridiken” brukar det sägas. Om det är så har vi en väldigt turbulent tid framför oss.
3. Vilka tekniska lösningar eller techprylar har betytt mest för dig i vuxen ålder och varför just de?
Det är ju såklart Internet. Min chef skickade mig på en två-dagars kurs i ”Internet” på Stockholms universitet 1994 för att vi skulle hänga med.
Känslan att sitta i en sal och se en tavla i jpg-format laddas hem från ett franskt museum var svindlande. Visst, det tog 45 sekunder att ladda bilden men vi hade aldrig sett något liknande. Att jobba i mediebranschen i över 30 år och samtidigt fått vara med på ”Internetresan” har varit en fantastisk upplevelse.4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Haha. Om jag ska vara jättepositiv hoppas jag att tekniken har hjälpt oss att lösa våra klimatutmaningar och gärna sett till att vi har fungerande demokratier världen över med en vilja att samarbeta globalt. Ja, jag sa JÄTTEPOSITIV.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp och varför?
Mycket som jag är sugen på nu, men en Steamdeck med oledskärm lockar nog mest just nu!
Daniel Sjöholm
Daniel Sjöholm är chefredaktör för Sveriges största spelsajt FZ.se.
Daniel, som i grunden är journalist, grundade prylsajten M3, samt tidningen med samma namn, där han också var.chefredaktör.
Han har också arbetat som producent på Bonnier Tidskrifter.
- Fem snabba med Mackan Edlund
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom?
Hmm, det var nog VHS-spelaren! Kolla på film när man ville.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår?
AI har jag ingen koll på. Är väl jättebra om det används på ett bra sätt, typ inom sjukvården och forskning. Men annars tycker jag mest att det verkar vara för ”fusk”. Barn använder det för att göra läxor, skriva uppsatser. Man kan lura folk med falska bilder/filmer/röster osv. Sen kan det ju bli lite Terminator-vibbar… nä det är läskigt. Folk är elakare än man tror, de ska inte få hålla på med sånt! Haha!
3. Vilken var din första mobiltelefon och vilken använder du just nu?
Första var en Eriksson. Minns ej modell, men den var tuff! Har nog haft de flesta mobiltelefonerna fram till 2010.
Sen ramlade jag in i Apple-träsket. Har en Iphone 12 Pro Max.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Oj… Tror inte det kommer vara sååå stor skillnad. Om nu jorden finns kvar.. men: Allt är snabbare, folk kommunicerar bara via en skärm, man träffas inte irl, man äter mer piller för att hålla en tjock/smal/mätt.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp?
Mitt nästa köp blir nog en speldator till min äldsta son. Kan ju inget om sånt. Vill ju ha en billig men ändå så pass bra att han kan ha den ett tag… Det kanske Ni kan hjälpa till med?
Mackan Edlund
Mackan Edlund är en programledare i både tv och radio, samt poddare.
Han gjorde sig ett namn som den ena halvan i duon Erik & Mackan och har synts i mängder av tv-produktioner såsom 99 saker man måste göra innan man dör, Duellen, Guldfeber, Erik & Mackan – Hela och rena och Erik & Mackan – Snygga och smärta.
Tillsammans med Peder Karlsson driver Mackan Storfräsarpodden som ni kan lyssna på här nedanför.
Ni kan följa Mackan på Instagram: mackanedlundofficiell
- Fem snabba med Sören Olsson
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom?
Det var familjens första fjärrkontroll till TV:n. Det var en sån där som kallades ”universell kontroll” – och kunde styra i stort sett alla TV-apparater. Jag och min brorsa smög runt i kvarteret hemma i Karlskoga och bytte kanaler inne hos grannarna. Det var bra räckvidd på den kontrollen. Annars så brukade jag och min brorsa ofta drömma om alla de tekniska mirakel som presenterades som science fiction i James Bond-filmerna. En klocka som man kunde ringa samtal med! Det kändes helt overkligt som tanke i början av 70-talet.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår?
Jag tycker att det är intressant och spännande. Jag tror att om man som människa inte låter sig styras av rädsla för det nya så kan det istället vara bra hjälpmedel på olika sätt. Just nu har jag lyssnat på en hel ljudbok med Anders röst via ai-teknik. Det är den kommande Sune-boken ”Festfixaren Sune” som Anders inte har kunnat läsa in själv på grund av att han fick en stroke förra året. I sådana fall så kan ju Ai-teknik vara ypperligt som en hjälp, då rösten i många fall är förknippad med en viss berättelse. Anders röst hänger ihop med Sune. Min röst med Bert och Håkan Bråkan. Jag anser att Ai-rösterna inte ännu kan mäta sig med en riktig människa, men om några år så kommer troligen ingen att höra skillnad. Jag är själv nyfiken på den här tekniken och har testat det en del. På engelska är rösterna väldigt bra och där är inte det svenska språket ännu. Att skriva en bok med hjälp av Ai fungerar inte heller, enligt mig. Men det kan vara ett bollplank på olika vis. Jag ställer ibland frågor om någon idé till Ai – och den svarar ofta på ett för mig användbart vis. Kan vara ett uttryck eller ett namn eller nåt sånt. Men inte nåt innehållsmässigt.
3. Vilken var din första mobiltelefon och vilken använder du just nu?
Just nu har jag en iPhone 14 Pro Max. Jag har använt iPhone i många år nu. Tidigare var jag väldigt negativ till Apple (de äldre modellerna av Mac-datorer) – men nu för tiden är det bara de jag använder. Det fungerar bra med skrivande och inspelning av ljud osv, tycker jag. Den första mobilen jag hade var en BIL-telefon med 010-nummer. Jag var ganska tidig med alla möjliga olika tekniska saker, så jag skaffade även en Motorola-mobil med utdragbar antenn – och många, många andra under årens lopp…
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Jag tror att så mycket som möjligt kommer handla om att förenkla vardagen för människorna. Många tunga arbetet kommer ersättas av tekniska lösningar. Vi kommer troligen ha mer fritid och då handlar det kanske mer om vad vi ska göra med all ledig tid. Under en period så tror jag att teknik kommer motarbetas – för att istället ”leva så naturligt som möjligt”, men de stora fördelarna kommer ändå att vinna över folks rädsla att vara övervakad av Ai-tekniska lösningar. Ett exempel är ju pengar och bankväsenet. Det har redan blivit så digitaliserat att man inte ens kan betala en räkning IRL längre. Alla måste ha digitala ID:n osv. Det kommer sannolikt att bli mer internationellt, dessutom. Samma ID måste fungera lika bra över hela världen. Man kan inte ha olika ID för olika länder. Så det kommer troligen att bli mer och mer av ”en värld” än 246 olika länder med olika regler och identifikationer. Självgående fordon kommer vara en självklarhet. Att ”sitta i en flygstol” kommer allt mer att vara att man reser som i vanliga rum med sängar, soffor och TV-apparater. Ai-kockar kommer kanske fixa maten i våra hem, med hjälp av att de läser av vad vi har för behov av för typ av näring – och vilka varor som behöver beställas. Allt kommer ske automatiskt med beställningslistor av varor osv. Historiskt sett så har ju alla de fantasier vi haft mycket snart blivit en verklighet.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp?
Troligen så behöver jag snart en ny bärbar dator. Min nuvarande börjar bli lite seg. Den är från 2019, så den är ju i stort sett UR-gammal…
Sören Olsson
Sören Olsson är tillsammans med kusinen Anders Jacobsson Sveriges kanske mest folkkära författare.
I nära 40 år har han underhållit Sverige med böckerna, filmerna och serierna med Sune och Bert i huvudrollerna.
Julkalendern Sunes jul från 1991 har blivit en lika självklar jultradition som tomtegröt, pepparkakor och julmust.
Ni kan följa Sören på Instagram: sorenolsson
Lyssna också på Sörens musik på Spotify:
- Fem snabba till Stefan Holm
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom?
Oj, om det fortfarande kan klassas som barndom när jag var sådär en 13-14 år så är det min Commodore 64. Kan än idag få lite ”cravings” efter att spela spel på den och har då och då genom åren laddat ned olika emulatorer och spelat på min laptop, men det blir aldrig riktigt samma sak.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår?
Positivt är väl att det sker en spännande utveckling som förhoppningsvis kan hjälpa mänskligheten på sikt, hjälp vid operationer eller motsvarande, att optimera processer så att det blir så bra som möjligt för miljön och så. Det negativa är väl att all utveckling, oavsett av vilket slag, alltid kommer att kunna användas för att jävlas eller förstöra, det första jag tänker på i nuläget är väl att skapa fejkade bilder och sånt.
3. Vilken var din första mobiltelefon och vilken använder du just nu?
Efter lite googlande tycks den första ha varit en Ericsson SH888, även om det lika gärna kan ha varit en liknande modell, jag har aldrig riktigt haft koll på modeller och beteckningar så länge mobilen har fungerat som den ska. Fick den hösten 1998 i alla fall, så mycket vet jag. Nu har jag en Iphone SE, tror jag. Varför det blev just den? Tja, den fyller mina behov och kostade inte en förmögenhet, är väl det enkla svaret. Så länge saker och ting fungerar har jag ärligt talat inte mycket större krav än så, vilket jag snart kommer att återkomma till.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Jag älskar ju ”Tillbaka till framtiden” och hade således iskallt räknat med en flygande bil till absolut senast 2015, så jag är besviken på nutiden men förstår också att det där med flygande bilar är en ganska dålig idé med tanke på folks totala brist på att efterleva trafikregler. Däremot vore det ju häftigt om rymdresandet kom igång igen och kanske möjligheter att utforska mer av universum och inte bara vår absoluta närhet. I övrigt är det väl så att ännu mer kommer att styras av teknik, robotar och AI – förhoppningsvis mest på gott (och kanske kan det också leda till de där flygande bilarna bara vi löser självkörande bilar på marken först). Det enda vi säkert vet om framtiden är väl i slutändan att vi inget riktigt vet om den, men om människor bara kunde sluta bråka om precis allting på sociala medier och istället drog åt samma håll skulle vi nog kunna få framtiden att se riktigt ljus ut.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp?
Det borde absolut bli en ny laptop eftersom den jag har nu har ett antal år på nacken och knappt hänger ihop, men än så länge fungerar den ju och då drar jag mig för att byta ut den.
Stefan Holm
Stefan Holm är en av tidernas bästa höjdhoppare och en av våra absolut främsta friidrottare någonsin. Han har tagit OS-guld, fyra VM-guld (inomhus), två EM-guld (inomhus) och 22 SM-guld (inomhus och utomhus). Utöver detta har han bland annat fått Bragdguldet, Jerringpriset och Victoriastipendiet.
Holms personbästa i höjdhopp är 240 cm, vilket är 59 cm över hans egen längd.
Han har också varit med i diverse tv-program. Han har bland annat vunnit På Spåret två gånger samt tagit sig till den sista frågan i Är du smartare än en femteklassare.
Ni kan lyssna på en intervju med Stefan när han var med i MAXstyrka Radio.
Stefan Holm kan ni följa på hans Instagram: scholm240
- Fem snabba till UFO-experten Clas Svahn
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom?
Min kassettbandspelare som jag gjorde blandband på.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår?
Den kommer i början av sin utveckling att vara till en enorm nytta när det gäller att analysera stora mängder hårda data. Däremot är den fortfarande väldigt trubbig när det gäller att få svar på olika frågor. Felaktigheter blandas med rätta uppgifter på ett sätt som är omöjligt att se för en person som inte redan från början vet svaren. Jag hoppas att den inte ska ta över kreativa arbeten som till exempel en författare eller en journalists, det vore förödande för trovärdigheten för det som skrivs. Däremot är den redan nu bra på att snabböversätta texter som kan utgöra grunden för en slutlig översättning som görs av en människa. Jag ser alltså AI-tekniken som ett komplement till det vi människor gör när det gäller kreativa processer men också som något positivt när det gäller att bearbeta stora mängder data.
3. Vilken mobiltelefon använder du just nu?
En iPhone 15 eftersom den har en bra kamera och passar mina behov. Jag har haft iPhone sedan drygt 20 år och är nöjd med den.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Flygande bilar har science fiction-författarna gissat på i 100 år och de har ännu inte kommit och jag tror inte att vi kommer att se dem om 100 heller. Däremot har det blivit allt mer i samhället som automatiserats och robotiserats. Rymdresor för privatpersoner är fortfarande dyra och förunnat de rika. Rymdstationer runt jorden erbjuder turistvistelser och även månen kan besökas för någon veckas äventyr. De första kolonierna på Mars har blivit allt mer etablerade men det bor inte fler än 100 människor där. Samhället i stort är allt mer utsatt för störningar av de elektroniska systemen och flera nya analoga system har tagits fram för att skapa redundans i systemen. Tekniken har blivit en allt större del av vardagen och också en naturlig del.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp?
Sannolikt en ny bärbar dator, en Mac. Har haft Mac sedan mitten av 90-talet och har tre stationära hemma (två är mina och en är min frus) och två bärbara (båda mina; en av äldre datum).
Clas Svahn
Clas Svahn är en svensk journalist och författare, men mest känd är han som Sveriges främsta UFO-expert och expert på sekter.
Han är ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige samt ordförande för Arkivet för UFO-forskning (Archives for the unexplained).
Han har publicerat 22 egna böcker samt varit medförfattare till 18 ytterligare. Hans egna böckerna har sålts i totalt ca. 200 000 exemplar.
Ni kan följa honom på hans dagliga blogg.
Här kan ni köpa hans senaste bok.
- Fem snabba till Karl Dyall
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom?
En Sharp MD- spelare som också kunde spela in.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår?
Det går hissnande fort. Många problem som är lättare att lösa, men hur autentiskt blir det på vissa områden?
3. Vilken mobiltelefon använder du just nu?
Pixel 7 pro. Gillar/är van vid gränssnittet och uppskattar valmöjligheterna som gör den mer personlig i både funktion och utseende.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Mobiler har bytts ut mot implantat, teknikstödd telepati blir möjlig. Nya transportsätt utan fossila bränslen sedan långt tillbaka. Inte bara estetiska ingrepp, utan funktionshöjande ingrepp som implantat, transplantationer som förbättrar prestation och ger helt nya möjligheter. Hjärna och datorer mergas ihop till ett pimpat organ. Överhuvudtaget kommer man att kunna pimpa vilka organ man vill.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp?
Ett PA-system/ljudanläggning.
Karl Dyall
Karl Dyall är en multitalang som har rönt stor framgång inom dans, sång och skådespel såväl som inom kampsport och crossfit. Han har bland annat tävlat i VM i Tae Kwon Do, tagit brons i Reebok Crossfit Games samt blivit svensk mästare i både Breakdance och Freestyledans.
Vi har kunna se honom i en mängd olika underhållningsprogram, bland annat Så ska det låta, Allsång på Skansen, Fångarna på fortet och Melodifestivalen.
Som skådespelare har han bland annat figurerat i NileCity 105,6, Rederiet och Stockholmsnatt.
- Fem snabba till Sveriges starkaste man
1. Vilken tech-produkt var din favorit från din barndom?
En VHS-spelare. Alla fantastiska Disneyfilmer man såg där.
2. Vad tänker du om AI-revolutionen som just nu pågår?
Vi kommer inte kunna stoppa utvecklingen inom tekniken och behöver den för att utvecklas och leva smartare. Det positiva är att det kan avlasta människor i jobbiga arbeten. Det negativa är väl att vi inte tänker så mycket själva. Hur många kan ett mobilnummer i huvudet i dag, eller kan räkna huvudräkning bra på grund av att man har tillgång till en miniräknare i telefonen hela tiden?
3. Vilken mobiltelefon använder du just nu?
En iPhone X, för att jag fick den. Jag varken kan eller är duktig på tekniska prylar.
4. Hur tror du att samhället ser ut om 100 år ur ett tekniskt perspektiv?
Förhoppningsvis så har vi teknik som hjälper oss att ta hand om djur och natur på ett bättre sätt. Kärnkraftverk där det inte blir något restavfall tex. Förhoppningsvis också någonting som gör att vi inte bor i våra mobiltelefoner som vi gör nuförtiden.
5. Vad tror du kommer bli ditt nästa tech-köp?
Ny mobiltelefon eller tv. Det beror på vilken som går sönder först.
Fredrik Johansson
Fredrik Johansson är regerande Sveriges starkaste man. Han har också representerat Sverige i tävlingen Europas Starkaste Man 2024.
Han är 194 cm lång och väger strax under 160 kg.
Ni kan följa Fredrik på Instagram: fredrik.johansson3
Ni kan också höra intervjuer med Fredrik när han var med i podcasten MAXstyrka Radio:
MAXstyrka Radio Avsnitt 130
MAXstyrka Radio Avsnitt 176
MAXstyrka Radio Avsnitt 179
MAXstyrka Radio Avsnitt 184