Test – Xplora X6 Play

Jag, eller snarare min åttaåriga son Jonathan, har testat smartklockan Xplora X6 Play under de senaste tre månaderna. Jag tänker i den här recensionen dels meddela vad jag, som pappa, tycker om klockan och också vad min son tycker om den. Kan klockan ersätta en mobiltelefon?

Produkten

X6 Play är en smartklocka som innehåller en GPS, skolläge, inbyggd kamera och utbytbara kanter för en lite personligare touch. Klockan är tillräckligt snabb och drivs av ett Qualcomm 2500-chip (ett chip som är utvecklat för smarta klockor till barn). X6 Play kostar 2 499 kr på Xploras hemsida. För att klockan ska fungera så som den är tänkt måste man ha ett abonnemang från Xplora (via Telenors nät) där fria samtal ingår inom EU/EES. Abonnemanget kostar 109 kr/mån för basic och 139 kr/mån för premium. Det som skiljer abonnemangen åt är främst tillgängligheten till Xploras aktivitetsplattform.

Design och byggkvalitet

X6 Play känns plastig men hållbar. Höljet består av plast och kanterna kring skärmen är tjocka, i synnerhet i jämförelse med smartklockor som inte är nischade mot barn, men då finns det oftast ingen inbyggd kamera i dessa. Skärmen är en 1.52″ stor TFT-skärm med en upplösning på 360 x 400. Den är relativt ljusstark och tillräckligt högupplöst för att man ska kunna se vad som händer på skärmen. Vid normalt användande efter drygt tre månader har skärmen fått några ytliga repor, men skärmen har inte spruckit och är fullt funktionsduglig. Klockan ska vara vattenresistent, men Xplora ”rekommenderar starkt att klockan ej utsätts för vatten”.’

Funktioner

X6 Play innehåller, namnet till trots, relativt få funktioner. Förutom de mest basala funktionerna såsom möjlighet att ringa och skicka förutbestämda fraser (ovh röstmeddelande) till de på förhand inlagda kontakterna hittar vi ett galleri där bilderna och filmklippen man tar med kameran hamnar, en enkel väderapp, en kalkylator, en kalender, en väckarklocka, ett tidtagarur och en stegräknare. Man kan också byta ringsignal och urtavla. Mycket mer än så finns inte. Det finns inga spel överhuvudtaget, ingen möjlighet att surfa på nätet eller komma åt några sociala plattformar, vilket är bra ur ett säkerhetsperspektiv. Det finns såklart också en inbyggd GPS, men den kan bara vårdnadshavare nyttja för att se var barnet befinner sig.

Det hade varit trevligt om det fanns lite inbyggda spel som vårdnadshavaren kunde aktivera, eller möjlighet att lyssna på ljudböcker. Det går trots allt att koppla ihop hörlurar via Bluetooth. En sådan funktion hade lyft klockan väldigt mycket, enligt mig.

Kamera

Klockan har en kamera på 5mp, men skärmen kan bara visa 0,144mp så om man vill kunna se bilderna i full upplösning får man skicka bilderna till någon av de inlagda kontakterna. Bilderna blir varken speciellt klara eller detaljerade, men det räcker gott och väl till för att roa min grabb. Man kan också filma med kameran, men tyvärr finns det inget stöd för videosamtal, något som vissa konkurrenter erbjuder. Vårdnadshavare kan heller inte komma åt bilderna och filmklippen i klockan genom appen, utan barnet måste själv dela dem med någon av de inlagda kontakterna. Det hade varit bra om man som förälder kunde kolla igenom galleriet direkt i appen.

Här är tre exempelbilder som min son har tagit med klockan:

Batteri

Klockan har ett 880 mAh stort batteri som enligt Xplora ”ger en av de bästa batteritiderna i sin kategori, perfekt för långa dagar fyllda med äventyr och aktivitet”. Jag kan varken bekräfta eller dementera det påståendet, men klockan håller i max en dag innan man måste ladda den igen. Om grabben har ringt med klockan eller filmat mycket med den måste man ladda den två gånger under en dag. Om grabben t.ex. ska sova över hos någon kompis eller åka iväg på något läger så måste man skicka med laddaren och hoppas på att han laddar klockan innan han lägger sig. Jag tycker att batteritiden är alldeles för kort, i synnerhet med tanke klockans tjocklek.

Klockan laddas med en liten platta som man lägger klockan på, precis som hos en Apple Watch. Det följer inte med någon laddare till den.

App och aktiveringsplattform

Appen, som vårdnadshavaren har tillgång till, är enkel och tydligt upplagd. Här kan föräldern ringa till barnet, chatta (föräldern kan skriva vanliga meddelanden och behöver inte bara välja färdiga fraser så som barnet behöver göra), kolla var barnet befinner sig och se hur mycket batteri klockan har. Man kan också ställa in trygga zoner där man får en notis om barnet går utanför zonen, samt sätta på ett skolläge för att barnet inte ska kunna ringa och göra annat på skoltid

Xplora har också en aktivitetsplattform där mynt som barnet har samlat ihop genom att gå kan spenderas på olika sätt. Man kan köpa ringsignaler och nya bakgrunder till klockan, man kan spela arkadspel och man kan också välja att buda på olika leksaker och andra produkter i en auktion. Bland prylarna man kan buda på finns allt från Lego och färgpennor till radiostyrda bilar och spelkonsoler. När man tittar på de nyligen avslutande auktionerna kan man se att ett teleskop gick för 33 334 Explora-mynt och eftersom 1000 steg genererar ett mynt betyder det att budvinnaren då har gått strax över 33,3 miljoner steg. Om vi antar att ett genomsnittligt steg för barnet är 60 cm långt så har barnet alltså gått ett halvt varv runt hela jorden – vid ekvatorn. Det här är såklart inte rimligt och betyder att barnet (eller en vuxen) har fuskat på något sätt. Ett vanligt sätt är att skaka klockan så att stegräknaren ska registrera vibrationerna som steg och därigenom få fler mynt på kortare tid. Om det är så teleskopvinnaren har gjort kan vi bara spekulera i, men jag har svårt att tro att mynten är intjänade genom promenader.

Grundtanken att fysisk aktivitet ska belönas med mynt är god, men fungerar inte riktigt i praktiken. Funktionen blir också exkluderande om barnet t.ex. är rullstolsburet.

Vad tycker min åttaåriga son om klockan?

Efter att ha använt klockan i drygt 3 månader och haft med sig den till skolan, scouterna och kompisar frågade jag Jonathan hur hans upplevelse av klockan ha varit.

Vad tycker du om utseendet på klockan? Känns den stor och klumpig eller liten och smidig? Känns det som att den håller för lek?

Klockan är lagom stor. Det känns som att den inte kommer gå sönder.

Vad tycker du är bra med klockan?

Att jag kan ringa till mina föräldrar om det händer något. Det är kul att kunna kolla vädret och se hur många steg man tar.

Saknar du något i klockan, och i så fall vad?

Att kunna lyssna på musik på Spotify. Jag vill också kunna skriva själv och inte behöva klicka på färdiga ord. Jag vill också se den jag pratar med (videosamtal) och titta på SVT Barn.

Vad skulle du gett den för betyg på en skala mellan noll och tio?

Den får fem eller sex av mig. Sex får det bli.

Sammanfattning

X6 Play är en ganska trevlig klocka som checkar av det viktigaste aspekterna hos en smartklocka för barn. Det märks att Xplora har tänkt mycket på barnets säkerhet här, vilket är bra. Det känns skönt att veta att jag alltid kan nå min son när han är ute och cyklar eller går till affären efter skolan, och det känns bra att han alltid kan kontakta mig (förutom under skoltid). Jag skulle önska att X6 Play hade bättre batteritid, att barnet skulle kunna skria fritt i chatten och ha möjlighet att lyssna på ljudböcker. Men, allt som allt är X6 Play ett bra alternativ till vårdnadshavare som vill ha lite extra koll på var barnet befinner sig samt ha möjlighet att kunna kontakta barnet (och tvärtom) om barnet inte har någon mobiltelefon. X6 Play är inte mångsidig som en mobiltelefon, men är ett betydligt säkrare substitut om barnet inte har nått ”mobilåldern” än.

Betyg

+ Bra säkerhetsfunktioner
+ Överskådlig app
+ Relativt stryktålig
+ Få men bra funktioner
+ Inbyggd kamera…

– …men halvkass kamerakvalitet
– Kort batteritid
– Barnet kan inte själv skriva i chatten
– Tveksamt myntfarmande
– Man måste ha Xploras egna abonnemang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *