Test – Technics EAH-A800

Det Panasonic-ägda hi-fi-märket Technics har sedan 60-talet riktat sig till kunder som sätter bra ljud i det främsta rummet. Jag har tidigare testat deras tre snäckor EAH-AZ60, EAH-AZ40 och EAH-AZ70W och något som karaktäriserar nämnda lurar är just bra ljudkvalitet. I fallet AZ60 så bjöd lurarna dessutom på en riktigt bra aktiv brusreducering (ANC). Hur bra är då Technics trådlösa kåplurar EAH-A800? Efter att ha testat lurarna i några månader (!) är jag redo att ge ett omdöme.

Produkten

EAH-A800 är over ear-lurar som konkurrerar i ett otroligt tufft segment där giganter som Sony, Sennheiser och Bose huserar och regerar. Det är inte lätt att hävda sig i det sällskapet och för att stå ut bland konkurrenterna har Technics lagt krutet på det mest basala snarare än att erbjuda något som ingen annan erbjuder. Här står ljudet, batteritiden, den aktiva brusreduceringen och komforten i fokus. Med det sagt saknas det verkligen inte funktioner, tvärtom. Lurarna har Bluetooth 5.2, multi-parkoppling med upp till tio olika enheter, stöd för röstassistenter, ANC och ett ambientläge, en medföljande app och ett antal ljudcodex (SBC, AAC, LDAC). Priset ligger på 3499 kronor.

Komfort och design

Technics prylar brukar vara väldigt välbyggda och eleganta i sitt utseende och det går igen även här. Designen är sober, klassisk och stilfull och känns premium. Bågen har en kärna av metall och kåporna är stöpta i plast. Öronkuddarna och den vadderade huvudbågen är klädda i fuskläder och stoppade med skum. Det är tur att stoppningen finns för lurarna väger 298 gram, vilket är betydligt mer än vad en del andra lurar i segmentet väger. Det är inte så att vikten i sig blir ansträngande under längre användning, men nog känner man att man har på sig hörlurarna. Kuddarna är stumma utan att vara för hårda, men i jämförelse med kuddarna på NiTRO-X från Sound by Sweden känns de väldigt fasta och kompakta. Vad man föredrar är givetvis en smaksak, men en fördel är att lurarna inte blir så varma under längre användande. Komforten är med andra ord bra, men jag känner inte att de riktigt sitter fast om jag rör på huvudet mycket, exempelvis om jag skulle jogga med dem. Det ska sägas att EAH-800 inte är några träningslurar. De har inte ens någon IP-klassning, så de är inte gjorda för att svettas i. Om man är ute efter ett par lurar att ha på gymmet bör man leta någon annanstans. Nu tror jag att de tål att användas utomhus om det skulle regna lätt, men lämna dem hemma om det spöregnar. Lurarna går enkelt att vika ihop och placeras i det medföljande fodralet som utan problem får plats i en väska eller ryggsäck.

Lurarna har både knappar för att höja och sänka volymen samt en flerfunktionsknapp som styr play/paus, byte av låt, svara och parkera samtal m.m. Det är lite fippligt att trycka på rätt knapp, men det är inget som jag upplever stör. Utöver fysiska knappar har den högra kåpan en touch-sensor som växlar mellan den aktiva brusreduceringen (ANC) och ambientläget som släpper in omgivande ljud. Det är responsivt och fungerar väldigt bra.

Ljudkvalitet

Jag inledde den här recensionen med att skriva att Technics brukar stå för bra ljud och att ljudet är ett av de områden man har fokuserat på i EAH-800. Direkt ur kartongen låter det förvisso bra, om än något smalt och trångt, men är man har laddat ner appen Technics Audio Connect och anpassat ljudet i equalizern (fem frekvenser) låter det fantastiskt. Separationen är bitvis fenomenal och det finns så mycket luft, kontroll och balans här. Diskanten är klar och skarp och mellanregistret är brett. Basen kan uppfattas som lite tillbakadragen och tam och inte så punchig och djup som vissa lurar erbjuder, men det känns väldigt medvetet då basen annars lätt kan ta över. Här kan man säga att de olika frekvenserna samarbetar istället för att försöka dominera varandra.

Den aktiva brusreduceringen är väldigt bra och effektiv. Nu har jag inte testat Sonys WH-1000XM5 men väl WH-1000XM4 och EAH-800 presterar nästan lika bra när det kommer till att stänga ute omgivande ljud. Ambientläget är också bra och låter inte artificiellt eller metalliskt. Ljudet under telefonsamtal är tydligt och bra. Lurarna har hela åtta separata mikrofoner för att stänga ute omgivande missljud och förtydliga rösterna.

Technics Audio Connect

Appen som Technics rekommenderar att man laddar ner och använder tillsammans med lurarna har många funktioner och inställningar. Förutom en equalizer och olika presets kan man bland annat ställa in effektiviteten på brusreduceringen och ambientläget, ställa in om lurarna ska stanna musiken när man tar av sig dem, ställa in vilka kommandon touch-sensorn ska ha och ställa in vilken röstassistent man använder.

Batteritid

Batteritiden var i likhet med ljudkvaliteten ett område som Technics har fokuserat på här. Det betyder att lurarna erbjuder 50 timmars musiklyssning med ANC påslaget och 60 timmar utan ANC. Det är betydligt längre än vad de flesta konkurrerande lurar klarar av och överträffas endast av Sennheiser Momentum 4 (som erbjuder 60 timmar med ANC). De har också snabbladdning där en kvarts laddning ger tio timmars musiklyssning. Om batteriet mot all förmodan skulle ta slut så följer det med en aux-kabel så att man kan använda lurarna ändå.

Sammanfattning

Marknaden för over ear-lurar för mellan 3- och 5000 kronor är stenhård med många ruskigt bra alternativ. Om man vill ha marknadens bästa ANC bör man snegla mot Sony eller Bose, om man är ute efter bra batteritid är det istället Sennheiser man bör titta åt och är det lyxkänslan man vill åt är det kanske Bowers & Wilkins eller B&O man ska satsa på (om man är villig att lägga ut lite mer pengar). Om man däremot vill ha ett par kompletta lurar som egentligen inte saknar någonting utan har bra ljudkvalitet, fantastisk batteritid, snygg design, bra komfort och effektiv ANC så är Technics EAH-800 ett riktigt bra val. EAH-800 imponerar med sin bredd snarare än att vara enskilt bäst på något och det är därför lätt att rekommendera dem.

Betyg

+ Riktigt bra ljudkvalitet
+ Komforten
+ Byggkvaliteten
+ Snygg design
+ Fantastisk batteritid
+ Effektiv ANC

– Ingen IP-klassificering
– Något tunga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *