Test – NiTRO-X Wireless

Sound by Sweden brukar erbjuda väldigt prisvärda hörlurar som presterar i klass med betydligt dyrare alternativ. Nu har de släppt en uppgraderad version av deras enda kåplurar NiTRO-X, och vi har nu levt med dem i några veckor för att se om de kan utmana Sony, Jabra, Bose och de andra giganterna inom segmentet.

Produkten

NiTRO-X Wireless är trådlösa over ear-lurar (kåplurar) med aktiv brusreducering. De är IPX5-klassade, vilket i praktiken innebär att de överlever spöregn. De har också Bluetooth 5.0 för stabil uppkoppling. Man får med ett praktiskt resefodral, en aux-kabel (om batteriet skulle vara slut), en flygplansadapter och en usb-c för att ladda lurarna.

NiTRO-X är med sina 1899:- de dyraste lurarna i Sound by Swedens produktsortiment.

Komfort och design

För att lurarna ska vara så bekväma som möjligt har Sound by Sweden utvecklat och fyllt öronkuddarna med ett material som de har valt att kalla för SUPRA BreathTex©. Materialet stänger ute både omgivande ljud och fukt. En annan fördel med materialet är att kuddarna är väldigt mjuka. Dessutom är trycket från bygeln väldigt lågt, så komforten är väldigt bra. Lurarna väger in på 285 gram och är inte riktigt lika tunga som Jabra 85h, men tyngre än Sonys WH-1000XM-serie. Jag har haft med lurarna under träningspass, och så länge man inte kör högintensivt känns de inte för varma, något som många over-ear-lurar tenderar att göra. Efter väldigt långa lyssnarsessioner kan det dock bli lite svettigt.

Designen på lurarna påminner starkt om Sonys äldre lurar WH-1000XM3 och WH-1000XM4. De ser kanske inte supermoderna ut, men inte speciellt föråldrade heller. Vi snackar inga flådiga detaljer i mahogny eller bisonläder, men lurarna känns välbyggda och slitstarka.

Knapparna som är fyra till antalet och styr allt från volymen till den aktiva brusreduceringen (ANC) finns lättillgängligt på den högra sidan. För att sätta på- eller stänga av ANC trycker man en gång på ANC-knappen och för att sätta på ambient-läget (Transparency mode) för att höra omgivningen trycker man in knappen två gånger i snabb följd, men inte för snabbt för då registrerar lurarna bara ett tryck. Det har hänt både en och två gånger att man inte har fått in medhörningen utan att fippla.

Resefodralet är inte speciellt stort utan får lätt plats i ett handbagage, handväska eller större jackficka.

Ljudkvalitet

Sound by Sweden brukar leverera på ljudfronten, och NiTRO-X är verkligen inget undantag. Jag upplever att de presterar riktigt bra oavsett vilken genre man föredrar tack vare de 40 mm stora elementen. Diskanten är kristallklar utan att bli vass, mellanregistret är brett och basen är djup utan att ta över. Lurarna fångar den där luftiga livekänslan när man lyssnar på liveinspelningar, och under studioinspelningar separerar de ljuden fint. Jag har aldrig hört några over-ear-lurar under 2000:- som låter bättre.

Den aktiva brusreduceringen fungerar också bra, i synnerhet med tanke på priset. Sound by Sweden har implementerat en ”hybrid-teknik” för att effektivisera brusreduceringen. De använder mikrofoner både på utsidan- men också på insidan av kåporna. På det sättet kan de stoppa så mycket omgivande frekvenser som möjligt innan de når öronen. Medhörningsläget låter bra och plockar upp omgivningen bra.

Under telefonsamtal låter den jag pratar med klart och tydligt, och de jag har pratat med menar att det är ömsesidigt från deras sida. Inget att klaga på med andra ord.

Batteritid

Batteriet ska enligt uppgift hålla i 35 timmar, men det är utan ANC och om man spelar med beskedlig volym. Med ANC påslaget ska de hålla i 28 timmar. Jag har alltid ANC aktiverat och lyssnar bitvis med väl tilltagen volym, men får utan problem en bit över 25 timmars lyssning innan lurarna måste laddas. Det är inte klassledande på något sätt, men helt klart väl godkänt. Lurarna har också en snabbladdning där de laddas fullt efter en dryg timme, och en kvarts laddning ger sex timmars användningen.

Slutsats

Kan Sound by Sweden misslyckas med hörlurar? Jag tror inte det. Deras försök att få till ett par kåplurar skåpar ut det mesta, för att inte säga allt, i prisklassen. Det är klart att det finns lurar som låter ännu bättre, som är ännu bekvämare och betydligt snyggare, men då får man också multiplicera priset som man får betala för NiTRO-X både två och tre gånger. NiTRO-X Wireless låter väldigt bra, är bekväma och tåliga samt har riktigt bra ANC, utan att för den delen ruinera kunden. Om ni letar efter ett par over-ear-lurar att ha med på gymmet kan ni sluta leta nu. Det är bara att lyfta på hatten och ge våra varmaste rekommendationer!

Betyg

+ Mycket bra ljudkvalitet
+ Komfortabla
+ Väldigt prisvärda
+ Bra batteritid
+ IPX5-klassade
+ Effektiv ANC

– Fippligt att få in medhörningen
– Kanske inte den modernaste designen

Ett svar till “Test – NiTRO-X Wireless”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *