Test – Jabra Elite 8 Active

Jabra har tidigare varit en av de flitigaste aktörerna när det kommer till att släppa nya hörlurar. Under de senaste två åren har de släppt inte färre än sex lurar bara i sin Elite-serie (om jag inte har räknat fel) och i många fall har lurarna varit väldigt lika varandra både gällande design och funktioner. Nu har den danska hörlursgiganten släppt två nya lurar och den här gången har Jabra valt att särskilja dem ordentligt. Dels släpper de sina flaggskeppslurar Elite 10 där fokus ligger på ljud och aktiv brusreducering och dels Elite 8 Active som beskrivs som de ultimata träningslurarna. Jag har hårdtestat Elite 8 Active i strax över en vecka och känner mig redo att dela ut ett betyg.

Produkten

Elite 8 Active är Jabras tåligaste och mest robusta hörlurar hittills. Just tåligheten är lurarnas största selling point och Jabra menar att det inte finns några tåligare snäckor på marknaden. De har klarat diverse militärtester för att försäkras om att vara dammtäta, vattentäta och stötsäkra. De har dessutom adaptiv ANC, Bluetooth 5.3, Dolby Audio, är IP68-klassade (snäckorna tåls att sänkas ner i vatten) och har trådlös laddning.

Ljudkvalitet

Den senaste tiden har jag vant mig vid det kristallklara ljudet hos Technics AZ80 som jag alltid har med mig, så ljudkvaliteten upplevde jag till en början som platt och instängt, men efter att ha jämfört ljudet med ett gäng andra lurar så kan jag konstatera att Elite 8 Active erbjuder bra ljud med en ganska djup bas och en relativ klar ljudbild. Elementen som mäter 6 mm jobbar på bra men har såklart sina begränsningar. Det man missar här är den där breda ljudbilden som inkluderar en tydlig separation mellan olika instrument, en ännu djupare bas och kristallklara topptoner i de högre frekvenserna. En del går att råda bot på genom den lysande appen Jabra Sound+, men om man enbart är ute efter ett perfekt ljud finns det andra lurar som bjuder på en bättre ljudkvalitet. Huruvida storebrorsan Elite 10 uppfyller det behovet återstår att se. Lurarna stödjer hur som helst Dolby Atmos, något som gör att ljudkaraktären blir mer rumsligt och närvarande. Jag tycker att läget kommer till sin rätt under liveinspelningar samt under filmtittande och lyckligtvis går det att stänga av funktionen om man vill lyssna på poddar (då det annars låter väldigt burkigt). Ambientläget låter bra och klart utan att låta vasst. Samtalsljudet är sin vana trogen riktigt bra för både mottagaren och avsändaren. Det här är ett område som Jabra brukar briljera i och så även nu. Jag upplever också att lurarna är bra på att sortera bort omgivningen under samtal så att samtalet blir så tydligt som möjligt.

Aktiv brusreducering (ANC)

Lurarna har en adaptiv ANC vilket innebär att de ska filtrera bort omgivande ljud och buller beroende på vilken miljö man vistas i. Det funkar mestadels väldigt bra, men den buggar ut i vissa sammanhang. Ett exempel är när jag klipper gräset. I några sekunder filtrerar lurarna effektivt bort bullret från gräsklipparmotorn, men efter att ha klippt några ynka metrar slungas man ut ur ANC-bubblan och motorljudet läcker in lika mycket som om jag hade stängt av brusreduceringen helt. Jag får ständigt trycka igång ANC’n igen för att den ska fungera som önskat i några sekunder åt gången. Lurarna har också svårt att filtrera bort vindbrus när man cyklar eller åker elscooter. Däremot fungerar ANC’n väl under tågresor, när man kör bil eller lagar mat under köksfläkten. Jag hoppas att Jabra skickar ut någon uppdatering så att man kan välja att stänga av hybridläget så att lurarna kan sortera bort så mycket buller som möjligt oavsett kontext, om det nu är hybridläget som är problemet här.

Design och byggkvalitet

Designen känns i mångt och mycket igen från Jabras tidigare lurar. Formspråket andas funktionalitet snarare än premium och lyx, vilket passar dessa träningslurar bra. Jabra har valt plast snarare än borstat aluminium eller andra lyxigare material, men lurarna känns välbyggda. Laddningsfodralet har en lite annorlunda form där botten är rundad. Istället för att de ska stå med locket uppåt är meningen att de antingen ska stå uppochner på det platta locket eller ligga ner på sidan. Etuit är relativt smalt och får enkelt plats i fickan. Snäckorna är som sagt väldigt tåliga, men även fodralet är tåligare än vanligt. Med sin IP54-klassning är de damm- och fukttåliga, men man bör inte ta med dem på simturen. Designen på snäckorna är lyckad och de känns både lätta och smidiga. Snäckorna, som precis som fodralet är stöpta i plast, är täckta av Jarbas speciella gummi som gör att de blir ännu tåligare samt mer komfortabla, men mer om komforten nedan.

Komfort

Komforten brukar vara en av Jabras absoluta styrkor och då Elite 8 Active är så nischade mot träning kan ni vara säkra på att Jabra har lagt mycket krut på att passformen och komforten ska vara i absolut toppklass. Snäckorna sitter väldigt bekvämt i öronen samtidigt som de sitter väldigt säkert. Jag har kunnat använda dem i tre-fyra timmar i sträck utan att de har börjat irritera öronen. Jag skulle vilja påstå att Jabra är bäst i klassen när det kommer till komfort. Däremot har man valt att bara skicka med silikonpluggar i tre olika storlekar (S, M och L). Mediumpluggarna funkar fint för mina öron, men om du vet med dig att du har väldigt små- eller väldigt stora öron kan det vara värt att testa dem före du köper dem.

Batteritid

Batteritiden är satt till 8 timmar med ANC på och 14 timmar med ANC’n avstängd. Med fodralets extraladdningar blir den totala tiden 32 timmar med ANC. Det är riktigt bra. De har också en effektiv snabbladdning där fem minuters laddning ger en timmes användande. De stödjer också trådlös laddning om man inte vill ladda dem med en usb-c.

Sammanfattning

Jabra Elite 8 Active är förmodligen de mest stryktåliga snäckorna på marknaden (kanske i konkurrens med Jaybird Vista 2), men de erbjuder betydligt mer än bara ett robust skal. De presterar relativt bra under musiklyssning, har riktigt bra samtalsljud, har en oöverträffad komfort, en riktigt bra batteritid och en effektiv ANC – när den väl fungerar som den ska. Om hybrid-ANC’n inte hade buggat ur ibland och om ljudkvaliteten hade varit något snäpp bättre hade lurarna aspirerat på det högsta betyget. Nu blir det en åtta och en rekommendation om ni behöver träningslurar som tål riktigt hårda tag.

Betyg

+ IP68-klassade
+ Bekväm passform
+ Små och lätta
+ Funktionsspäckad app
+ Bra batteritid
+ Trådlös laddning
+ Effektiv ANC i vissa kontexter…

– … och obrukbar i andra situationer
– Ljudkvaliteten kunde ha varit ännu bättre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *