Androider börjar jobba på BMW

Utvecklingen av AI-bestyckade robotar går i ilfart och det är inte längre en sci-fi-utopi att robothumanoider finns bland oss. Många företag försöker vara i framkant när det kommer till att utveckla androider som på sikt förväntas effektivisera och ta över osäkra, repetitiva eller monotona jobb. I ett inledande skede är det främst inom montering, lager och logistik som androider kommer arbeta.

Företaget Figure utvecklar AI-androider och fick i början av året 675 miljoner dollar från investerare såsom Amazon-grundaren Jeff Bezos, Microsoft, NVIDIA och Intel Capital med flera. Företaget värderas till 2,6 miljarder dollar. Deras robot Figure 01 är en AI-robot där OpenAI står för själva operativsystemet. Figure 01 är konstruerad som en allroundrobot för att utföra tråkiga eller monotona arbetsuppgifter på ett effektivt sätt. I januari slöts ett avtal mellan Figure och den tyska biltillverkaren BMW för att Figure 01 skulle börja jobba på en BMW-fabrik i South Carolina, USA. Nu har det alltså skett.

Så här ser det ut när Figure 01 jobbar på BMW-fabriken.

Figure 01 klarar dock av mer än monteringsjobb. Här är en film som visar hur roboten klarar av enklare hussysslor som att plocka skräp och sätta in tallrikar i ett diskställ.

Men det finns andra aktörer som också vill ha en bit av kakan. Tesla Bot är elbiltilverkaren Teslas autonoma android. Den går under namnet Optimus och ska, i likhet med Figure 01, vara en allroundrobot som ska kunna göra arbetsuppgifter som kunden själv inte vill utföra. Elon Musk har tidigare sagt att man som kund inte behöver vara orolig för att roboten ska bli farlig eftersom den är konstruerad så att man ska kunna springa ifrån den och med största sannolikhet även kunna övermanna den. Att man har räknat med risken att roboten en dag kanske skulle kunna göra revolt mot sin ägare låter i sig inte allt för betryggande kanske… Priset ryktas landa på strax över 20 000 dollar och något releasedatum är inte satt än.

En annan aktör, som har varit verksamma sedan 1992, är Boston Dynamics. De är ett dotterbolag till den sydkoreanska biltillverkaren Hyundai efter att Hyundai köpte företaget för lite drygt en miljard dollar år 2021. Boston Dynamics har gjort sig kända för sina robotar som imiterar sina rörelsemönster från olika djur. De har också gjort en humanoid robot som de kallar för Atlas. Den första generationen av Atlas kunde köra parkour, göra volter, springa som en människa och lyfta otympliga objekt. Den senaste versionen av Atlas är helt elektrifierad och betydligt mer mobil, rörlig och människolik. Atlas kommer inledningsvis jobba på Hyundais bilfabriker och det går i dagsläget inte att köpa en egen Atlas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *