Mannen bakom litiumbatteriet har dött

John B. Goodenough kanske inte är ett namn som speciellt många känner till, men utan honom hade inte techvärlden sett ut som den gör idag. Goodenough var en av dem som uppfann det moderna litiumbatteriet som används i mobiltelefoner, bärbara datorer, kameror, elektriska fordon, klockor m.m. 2019 fick han Nobelpriset i kemi tillsammans med M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino som också var drivande för utvecklingen av litiumjonbatteriet. Goodenough var då 97 år gammal och den äldsta nobelprisvinnaren genom tiderna.

Utöver detta bidrog Goodenough också till utvecklandet av RAM-minnet.

John B. Goodenough gick bort söndagen den 25 juni. Han blev 100 år gammal.

(Bild: The University of Texas at Austin)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *