Apple presenterade sitt AR-headset

Apple visade under kvällens utvecklarkonferens upp ett gäng nya funktioner och uppdateringar till deras operativsystem samt ny hårdvara såsom en ny15-tums MacBook Air med M2, men det som stal fokuset var såklart Apples beryktade AR-headset som går under namnet Vision Pro. Operativsystemet bakom produkten heter Vision OS.

Vision Pro är dock mycket mer än bara ett headset för VR och AR. Det är en dator som är utrustad med tolv kameror (så att du bland annat kan filma och fota i 3D), fem sensorer och sex mikrofoner. Headsetet är också utrustat med ett kraftfullt M2-chip liksom ett nytt R1-chip där M2 ser till att du kan använda Vision Pro som vilken Apple-dator som helst medan R1-chippet ansvarar för att processa information från sensorerna. Om det hade funnits någon märkbar fördröjning i ögonspårningen hade man lätt kunnat bli ”åksjuk” och mått illa. R1 motverkar det genom at processa informationen på ynka tolv millisekunder, vilket ska vara åtta gånger så snabbt som en människa blinkar.

En nackdel med att ha två starka processorer i ett litet headset är såklart att batteritiden blir lidande. Apple uppger att man bara får ut två timmar innan man måste ladda headsetet.

En annan nackdel med headsetet är prislappen. Headsetet kommer släppas i USA i början av nästa år medan resten av världen får vänta några månader till och priset börjar då på 3499 dollar. Som en liten jämförelse kostar en MacBook Pro med en 12-kärnig processor, 38-kärnig grafik, 32 GB RAM och 1 TB SSD exakt lika mycket som en Vision Pro (3499 dollar) i USA medan vi i Sverige får betala 49 495 kr för samma dator. Räkna därför med en prislapp på nära 50 000 kr när headsetet väl dyker upp i Svenska butiker någon gång under 2024.

Bild: Apple

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *