Test – Apple Watch Ultra

Ordet ”ultra” används av många techföretag för att kommunicera för kunderna att en viss produkt är det bästa av det bästa, att man inte har kompromissat med någonting. Ett exempel på det är Samsungs flaggskeppsmobil Galaxy S22 Ultra som har företagets bästa kamerasystem, den bästa byggkvaliteten, flest funktioner och så vidare. När Apple under våren presenterade sitt nya systemchip som i praktiken kopplar ihop två M1 Max-chip så valde företaget att benämna det som M1 Ultra. När Apple nu går all in med sin omåttligt populära smartwatch får den namnet Apple Watch Ultra, och inte heller här har några kompromisser gjorts. Det här är världens bästa smartwatch, men Apple Watch Ultra är inte för alla.

En Series 8 extra allt

Apple Watch Ultra är egentligen en Apple Watch Series 8 fast på steroider. Den är, precis som lillebrorsan, vattentålig – men går att sänkas ner dubbelt så djupt, vilket är bra för alla oss (ok, jag är inte en av dem) som brukar dyka på 100 meters djup. Skärmen är dubbelt så ljusstark (2000 nits mot 1000 nits på Series 8) och lär synas bra även under de ljusaste av sommardagar, mobilen har precisions-gps med två frekvenser (series 8 kör på en frekvens) och batteritiden är även den dubbelt så bra (36 timmar jämfört med 18 timmar för Series 8). Den erbjuder med andra ord allt som Series 8 har, plus extra allt.

Design och komfort

Det ska sägas direkt att Apple Watch Ultra inte är någon liten smäcker tingest. Den är relativt stor, bulkig och skäms inte för sig. Med sina 49 mm och en vikt på 61,3 gram kan man lätt tro att klockan känns lika stor som den är, men jag upplever inte att den är speciellt klumpig att bära. Jag använder den både under natten för att logga min sömn, när jag jobbar och när jag tränar, och än så länge har jag inte upplevt att den är i vägen på något sätt. Tvärtom är komforten riktigt bra.

En anledning till komforten är såklart själva armbandet. Jag har testat två av de tre olika banden som man kan välja till sin Apple Watch Ultra. Havsbandet, som är utformat för vattenidrotter, har jag inte haft möjlighet att testa. Det ena bandet jag har testat går under namnet ”bergsloop” och riktar sig främst till bergsklättrare. Det är ett robust tygarmband med ett fäste i titan. Jag hade inga problem att fästa fast armbandet, men passformen kändes inte helt hundra. Armbandet var annars bekvämt och hade ett sportigt utseende.

Det armbandet jag valde var dock det som kallas för ”terängloop” och är utformat för löpare. Bandet är otroligt tunt och lätt och gjort av nylon. Passformen blir alltid perfekt då den hålls ihop med hjälp av kardborreband. Trots att jag inte har speciellt breda handleder så var storleken M/L den som passade mig bäst, så satsa på den storleken om ni inte har exceptionellt smala handleder.

En klocka för atleter

Apple Watch Ultra riktas främst till professionella atleter och inte till gemene soffliggare. Klockan ska med hjälp av en boett av titan och en skärm som skyddas av ett reptåligt safirglas kunna stå emot vilket väder som helst. Klockan har också en programmerbar knapp som kan användas för att snabbt sätta igång ett träningspass, fungera som ett tidtagarur eller sätta på ficklampan (lysa upp skärmen) Dessutom har klockan en inbyggd siren som enligt uppgift ska höras upp till 180 meter bort, ifall man råkar fastna i vildmarken och behöver bli hittad. Andra säkerhetsfunktioner som man också har implementerat är falldetektering om man har ramlat och skadat sig, samt kraschdetektering om man råkar ut för ett bilolycka. De här funktionerna är såklart något som de allra flesta användare aldrig behöver använda sig om, men precis som bilbältet eller cykelhjälmen kan man vara glad att de fanns till hands ifall olyckan mot all förmodan skulle vara framme.

Men inte för alla atleter

Apple Watch Ultra ska som jag tidigare nämnde alltså hålla i upp till 36 timmar, och 18 timmar med LTE-anslutning. Om man maxar ljusstyrkan på skärmen, använder gps’en och lyssnar på musik samtidigt sjunker såklart batteritiden ordentligt. Om man då är en ultralöpare så är det därmed inte alls säkert att batteritiden är tillräcklig. Då gör man bättre i att investera i en riktig löparklocka från exempelvis Garmin där klockan håller i veckor innan den behöver laddas. Men, Apple Watch Ultra är så mycket mer än ”bara” en löparklocka. Den fungerar som ett komplement till din iPhone, den kan vikariera som en dykdator, det går (med tredjepartsprogram) att surfa på internet och kolla på Youtube och den fungerar ypperligt att ringa och skicka mejl med. Om en löparklocka är en machete så är Apple Watch Ultra en schweizisk armékniv.

Vem bör köpa Apple Watch Ultra?

Är Apple Watch Ultra en smartwatch för mig som på sin höjd kan ta en halvtimmes joggingtur och styrketräna lite när lusten faller på? Svaret på den frågan är tudelat. Om man inte har något emot materialvalen hos Series 8 (aluminium eller rostfritt stål), inte har några problem med att ladda klockan minst en gång per dygn samt vill ha en så liten klocka som möjligt så bör man välja den betydligt billigare Series 8 istället för Ultra-versionen. Om man däremot vill ha en så stor och ljusstark skärm som möjligt, vill kunna använda klockan i ett par dygn i sträck, vill ha så bra byggkvalitet som möjligt och vill ha den funktionsmässigt absolut bästa smartwatchen på marknaden så får man vackert punga ut drygt 11.000 kronor för en Apple Watch Ultra. Har man bara råd kommer man inte bli missnöjd.

Betyg

+ Äntligen bra batteritid
+ Fantastisk byggkvalitet
+ Bra komfort
+ Enormt ljusstark skärm
+ Tydligt samtalsljud
+ Aktiveringsknappen

– Väldigt dyr
– Ingen tillgänglig browser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *