Test – iPhone 14 Pro Max

Efter Apples presentation för två veckor sedan, där de presenterade sina nya produkter, blev jag väldigt sugen på deras nya värstingmobil iPhone 14 Pro Max. Superlativen över de nya telefonerna haglade som spön i backen och Apples brandtal gjorde att jag la en beställning så fort det gick. Jag har nu haft telefonen i en vecka och är redo att ge ett utlåtande. Låt oss börja med det positiva.

Batteritid

Jag är en så kallad ”power user” och använder mobilen till allt från bildredigering och foto till att skriva artiklar, spela grafiktunga spel och titta på filmklipp. Jag ville ha en stor skärm och framför allt en så bra batteritid som möjligt. Därför valde jag den större iPhone 14 Pro Max istället för den mindre 14 Pro, och jag blev inte besviken. Batteritiden är fullständigt fenomenal. Trots att jag använder mobilen under större delen av dagen har jag aldrig behövt ladda den mer än en gång per dygn. Som jämförelse behövde min Samsung Galaxy S22 Ultra laddas två gånger per dygn. Anledningen till att Apple kan erbjuda en så pass mycket bättre batteritid än Samsung, trots att Galaxy S22 Ultra har ett betydligt större batteri än iPhone 14 Pro Max, är att Apples chipp A16 Bionic är mycket mer energieffektivt än både Samsungs Exynos 2200 och Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1.

Prestanda

Ett annat område där Apple förnedrar konkurrenterna är när det kommer till ren prestanda. A16 Bionic bygger på 4nm-teknik och skåpar enkelt ut allt som finns på marknaden just nu både i single-core och multi-core. Animationerna är silkeslena, laddningstiderna är kortare och tungdrivna spel flyter på betydligt bättre jämfört med hos nyss nämnda S22 Ultra. När det kommer till att växla mellan olika flikar och bläddra mellan öppna program bör S22 Ultra utklassa iPhone 14 Pro Max med tanke på att S22 Ultra har 12 gb ram medan iPhone 14 Pro Max bara har 6 gb ram. I verkligheten hanterar dock iPhone uppgiften bättre än S22 Ultra, märkligt nog,

Kamera

Även kameran har fått sig ett lyft och från att ”bara” ha varit bäst på att filma tillhör iPhone nu även toppskiktet när det kommer till stillbilder. Med en 65% större sensor och 48 megapixlar istället för 12 som iPhone 13 Pro Max erbjöd är kameran nu mer allsidig och kan nu ta mycket bättre bilder i svagt ljus. Apple har också uppdaterat videoläget med ett actionläge där bildstabiliseringen ska minimera skakiga filmer om man filmar när man springer eller rör sig hastigt.

Skärm

Skärmen är nu marknadens mest ljusstarka skärm och maxar ut på 2000 nits om man använder mobilen i solljus. Skärmen har nu marginellt smalare kanter jämfört med föregångaren och den karaktäristiska flärpen (notchen) är äntligen borta hos pro-modellerna. Istället har vi fått något som Apple har valt att kalla för Dynamic Island. Det pillerformade kamerahålet är snyggt kamoflerat i ett fält som formmässigt anpassar sig automatiskt beroende på vad du gör på mobilen för tillfället. Om du t.ex. har aktiverat timer kommer den visa hur lång tid det är kvar genom att krympa i längd. Om man nu måste ha ett kamerahål i skärmen är nog det här den absolut bästa lösningen.

Fler positiva aspekter

Nog för att prestanda, batteritid, kamera och skärm kanske tillhör det viktigaste när man väljer en mobiltelefon, men iPhone 14 Pro Max erbjuder mer än så.

Högtalarna – Högtalarna spelar både högt, kraftigt och klart, faktiskt det bästa jag har hört från en mobil hittills.

Byggkvalitet – Hårdvaran känns väldigt kvalitativ i allt från materialval till byggkvalitet. Mobilen är IP68-klassad, vilket innebär att den är damm- och vattentät ner till 6 meters djup i en halvtimme.

Always on display – Apple kommer eftersläntande med en funktion som Androidmobiler har haft i många år nu, men likväl är funktionen välkommen när den nu kommer till iPhone. Apple har dessutom valt att dimma den valda bakgrundsbilden vilket gör att mobilen får en personlig touch även i låsläget.

Face ID – Apple har i vanlig ordning valt att inte ha någon fingeravtrycksscanner utan fortsätter med Face ID. Det fungerar såklart ypperligt och är både snabbt och säkert.

Bluetooth 5.3 – iPhone 14-mobilerna har Bluetooth 5.3 vilket ska vara något mer energibesparande jämfört med tidigare standarder.

Det negativa

Även om iPhone 14 Pro Max tar täten i många viktiga områden är den inte felfri. Det finns mycket förbättringspotential som vi hoppas att Apple har lyckats fixa till nästa års mobiler.

Bara 3 gånger optisk zoom – Zoomen är fortfarande begränsad till 3 gånger optisk zoom, vilket idag inte är speciellt imponerande. Konkurrenten Galaxy S22 Ultra erbjuder exempelvis 10 gånger optisk zoom, och här kan Apple förbättra sig betydligt.

Långsam laddning – Även om batteritiden är branschledande är laddningen väldigt långsam, i synnerhet jämfört med vad en del Androidtelefoner lockar med. Vi hade gärna sett att Apple i alla fall hade halverat laddningstiden här.

Stor, tung och klumpig – iPhone 14 Pro Max är en bastant pjäs och väger in på 240 gram. Om man tycker att den är för tung kan man välja den mindre iPhone 14 Pro som väger 206 gram, men då får man å andra sidan en mycket mindre skärm och ett betydligt mindre batteri.

Dynamic Island – Även om Dynamic Island är en välkommen nyhet och ett väldigt fiffigt sätt att rättfärdiga de stora kamerahålen kommer man inte ifrån att den täcker en betydande del av skärmen, och den kommer oundvikligen vara i vägen när man tittar på filmklipp eller spelar spel.

Priset – Instegsmodellen av iPhone 14 Pro Max ligger på hutlösa 16 495 kr. Då får man 128 gb internminne. Om man vill öka minnet blir det snabbt dyrare. Min version ligger på 256 gb och kostar 17 995 kr, och om man vill ha 1 tb får man punga upp saftiga 23 695 kr, och då ingår fortfarande varken en laddare eller skal.

Ingen usb-c – Apple klänger fortfarande fast vid sin lastgamla lightning-kabel istället för att, som så gott som alla andra aktörer, gå över till världsstandarden usb-c. Det gör att man alltid måste ha med sig en extra kabel istället för en universalkabel som fungerar med det mesta. Det lutar åt att EU kommer tvinga Apple att byta till usb-c lagom till nästa års modeller, så vi får se om Apple kommer krypa till korset eller om de väljer att bara erbjuda trådlös laddning till iPhone 15 Pro Max.

Inget stöd för minneskort – Visst, jag förstår varför Apple har valt att inte erbjuda möjligheten att utöka internminnet med ett minneskort. De tjänar enorma pengar på att kunderna väljer modellerna med mer minne, men med tanke på vad mobilen ändå kostar hade det varit klädsamt om kunden fick valmöjligheten att själva utöka minnet i efterhand.

Slutsats

iPhone 14 Pro Max är absolut ingen felfri telefon. Den är lite väl stor och klumpig, den laddar långsamt och lightningporten är föråldrad och väldigt långsam jämfört med usb-c. Däremot erbjuder iPhone 14 Pro Max världens snabbaste och mest kraftfulla mobilchipp, en fantastisk batteritid, otroliga kameraresurser och den nyskapande Dynamic Island. Dessutom är den både välbyggd och tålig. Det här är världens just nu bästa mobiltelefon totalt sett, trots vissa tillkortakommande. Bra jobbat, Apple!

Betyg

+ Fantastisk batteritid
+ Grym kamera
+ Otrolig prestanda
+ Enormt ljusstark skärm
+ Dynamic Island
+ IP68-klassad

– Dyr
– Stor och klumpig
– Fortfarande ingen usb-c
– Långsam laddning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *