IPhone 14-serien presenterad

Apple visade under kvällen upp fyra nya telefoner i form av iPhone 14, iPhone 14 Plus (en iPhone 14 med en större skärm), iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Telefonerna kommer gå att förbeställa från kl. 14:00 den 9 september. Telefonerna skeppas ut den 16 september.

IPhone 14 och iPhone 14 Plus

IPhone 14 och iPhone 14 Plus har samma design som förra årets modeller, och använder en uppgraderad version av det ett år gamla A15-chippet som är lite snabbare än tidigare. Kamerorna är också uppdaterade där huvudkameran har en ny lins med större pixlar för bättre hantering i mörka omgivningar. Apple visade också upp ett ”action mode” med en digital bildstabilisering som ska reducera skakningar om man vill filma när man jagar folk.

Apple visade också en del katastroffunktioner där telefonen automatiskt kontaktar SOS om man krockar med bilen. De visade också en ny satelitfunktion som gör att man alltid kan kontakta räddningstjänsten även om man saknar vanlig täckning. Den funktionen kommer dock inte till Sverige till en början.

Grundutförandet av iPhone 14 med 128 gb kostar 11 995:-. iPhone Plus kostar 13 495:- för samma minneskonfiguration, men då får man både en större skärm och en betydligt bättre batteritid.

Bild: Apple

IPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max

Tungviktarna under kvällens presskonferens var helt klart iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max, och det var uppenbart att Apple hade lagt allt krut på Pro-modellerna.

Till att börja med har Apple lyckligtvis valt att eliminera den vanliga notchen och ersätta den med ett dynamiskt fält som de har valt att kalla för ”Dynamic Island”. Fältet, som kan ändra både form och storlek, kan visa allt möjligt beroende på vilket program som används. Ett smart sätt att rättfärdiga ett så stort kamerahål på framsidan.

Pro-modellerna drivs av det nya chippet A16 på 4 nm som enligt Apple skåpar ut allt som konkurrenterna kan erbjuda. Dels är chippet snabbare och mer kraftfullt, men också betydligt mer strömsnålt vilket potentiellt kommer kunna synas på batteritiden.

Även kameran är kraftigt förbättrad sett till upplösning och sensorstorlek. Huvudlinsen har nu 48 mp.

Smakar det så kostar det. IPhone 14 Pro i grundutförandet (128 gb) kostar 14 995:-, och iPhone 14 Pro Max kostar från 16 495:-.

Bild: Apple

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *