Artikel – Vikbara utmanare till Samsungs Flip 4 och Fold 4

Även om Samsung är överlägset störst när det kommer till vikbara mobiler är de inte ensamma att erbjuda vikbara telefoner. Det finns dock ett antal olika alternativ till Samsung Galaxy Z Flip 4 och Fold 4, om man bor i Kina vill säga. Dessa mobiler är, med något undantag, än så länge exklusiva för den kinesiska marknaden, men de kanske når hit tids nog.

Xiaomi Mix Fold 2

För bara ett par dagar sedan (11 augusti) utannonserade Xiaomi sin nya vikbara mobil Mix Fold 2. Xiaomi hävdar att telefonen är den tunnaste vikbara telefonen i världen (med två skärmar), vilket i praktiken innebär att den är 5,4 mm i diameter, alltså en dryg millimeter tunnare än Galaxy Z Fold 4 och minimalt tjockare än en usb-c-ingång. Trots det har den ett något större batteri än just Fold 4 på 4500mAh. Dessutom har den en betydligt snabbare snabbladdning på 67W. Samtliga konfigurationer kommer med 12gb ram och internminnet ligger på 256gb, 512gb eller 1tb. Skärmen stödjer 120Hz uppdateringsfrekvens och den har 21:9-format. Den har tre bakre kameralinser där huvudkameran är på 50mp. Den drivs också av samma chip som Fold 4 (Snapdragon 8+ Gen 1), och priset är i grundutförandet betydligt billigare. 256gb-modellen kostar motsvarande 1335 dollar (8999 yen), vilket i svenska kronor hade landat på under 15000 kr. För 1tb får man betala motsvarande 1780 dollar (11999 yen), även det något billigare än den billigaste versionen av Fold 4 som kostar 1799 dollar.

Bild: Xiaomi

Motorola Razr 2022

Motorola har också ett Kina-exklusivt alternativ i form av Razr 2022. Den här mobilen är kanske inte den mest specsmaxade mobilen i segmentet, men den drivs precis som övriga modeller av Qualcomms senaste värstingchipset Snapdragon 8+ Gen 1. Grundmodellen har 8gb ram och 128gb internminne och kostar 5999 yen, vilket i runda slängar hade inneburit 890 dollar. Den vassaste versionen har 12gb ram och 512gb internminne och kostar 7299 yen, alltså 1080 dollar. Förutom priset lockar man med världens snabbaste skärm (144Hz) för en vikbar mobil, samt en huvudkamera på 50mp som tillsammans med en vidvinkelkamera på 13mp utgör mobilens bakre kamerasetup.

Mobilen släpps exklusivt för den kinesiska marknaden den 15 augusti.

Bild: Motorola

Huawei Mate Xs 2

Huawei har släppt flera vikbara mobiler, och namnen är nästan identiska. Mate X 2 släpptes förra året och är en mobil där formatet påminner om de övriga lurarna i den här artikeln. Mate Xs 2 står däremot ut då skärmen böjs utåt istället för inåt. Det innebär att den i hopvikt läge har en skärm på både fram- och baksidan. Batteristorleken är väl tilltaget i sammanhanget och ligger på 4800mAh och kameran är bland de bättre man kan hitta hos vikbara mobiler. Utöver det är telefonen lätt med sina 255 gram. Mobilen går att köpa i Europa, men det finns tre stora nackdelar som man bör tänka på inför ett eventuellt köp: mobilen drivs av det nu något föråldrade Snapdragon 888, att mobilen inte stödjer Googles tjänster (på grund av den amerikanska blockaden) samt att priset motsvarar drygt 20 000 svenska kronor.

Utöver Mate Xs 2lanserade Huawei telefonen P50 Pocket i slutet av förra året. P50 Pocket är Huaweis svar på Samsungs Flip-serie.

Bild: Huawei

Oppo Find N 2

Oppo Find N 5g släpptes i december och hade, till skillnad från hos konkurrenterna, inget veck i mitten av skärmen och heller ingen glipa i hopvikt läge. Batteriet var på 4500mAh och prestandan var i klass med Galaxy Z Fold 3. Den var också billigare är Samsungs Fold 3.

Oppo sägs nu arbeta på två nya vikbara mobiler: dels en regelrätt uppföljare till Find N och dels en mobil som påminner om Galaxy Z Flip-serien. Mobilerna sägs komma ut i slutet av året, även i Europa. Även Oneplus, som ägs av Oppo, sägs jobba på en vikbar mobil som kommer låna mycket av formspråket och tekniken från Oppos vikbara telefoner.

Bild: Oppo

Vivo X Fold S

Tidigare i år släppte Vivo den vikbara mobilen Vivo X Fold, och det ryktas om att uppföljaren till Vivo X Fold utvecklas för fullt. Den sägs gå under namnet X Fold S och som så många andra flaggskepp drivas av Snapdragon 8+ Gen 1.Det pratas om snabbladdning på 80W och trådlös laddning på 50W, samt fingeravtrycksläsare under skärmen. Vissa källor menar att mobilen kommer komma ut redan innan årets slut medan andra hävdar att den kommer ut så sent som i mars 2023.

Bild: Vivo

Google och Apple näst på tur?

Det har ryktats ett bra tag om att både Google och Apple utvecklar egna vikbara mobiler, och en del patentskisser har läckt ut från båda företagen de senaste åren. Om ryktena stämmer kommer vi först få se Googles vikbara Pixel Fold (?) i slutet av 2022 medan Apples iPhone Flip (?) lär dröja ett tag till innan den finns på marknaden.

Foto: #ios beta news

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *